Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vietnam: Anhängare till falungong misshandlade och gripna

Minst 30 falungonganhängare greps av polis när det genomförde en fredlig meditationsdemonstration utanför den kinesiska ambassaden i Vietnams huvudstad Hanoi den 9 november. Amnesty anser att gripandet är en oacceptabel inskränkning av yttrandefriheten.

Demonstrationen genomfördes som en protest mot att två falungonganhängare, Vu Duc Trung och Le Van Thanh, som arbetat för rörelsens radiostation "Hoppets röst", ska ställas inför rätta torsdagen den 10 november. 

- De vietnamesiska myndigheternas agerande mot dessa falungonganhängare är en kränkning av rätten till yttrandefrihet och rätten att hålla fredliga sammankomster, säger Donna Guest, biträdande chef för Amnestys Asienavdelning.

- Vi måste ställa oss frågan varför de vietnamesiska myndigheterna slår till mot falungong på detta sätt.

Enligt falungong hällde polisen smutsvatten på demonstranterna för att få dem att flytta på sig. När de stod kvar blev de slagna och sparkade och tvingades in i polisfordon och fördes bort. Misshandeln riktades främst mot de demonstranter som hade kameror. Först kördes hela gruppen till en idrottsarena men sedan forslades de vidare till olika häkten runt om i Hanoi. Det är ännu oklart om de blivit åtalade.

- Det är verkligen övervåld att misshandla och släpa bort fredliga demonstranter som mediterar på trottoaren. Om de inte begått något brottsligt ska de omedelbart släppas, säger Donna Guest.
Vu Duc Trung och Le Van Thanh har suttit häktade i 17 månader och anklagas för att olagligt ha sänt radioprogram i Kina. Enligt uppgifter från falungong pressas de vietnamesiska myndigheterna av Kina att slå till mot gruppens anhängare i landet. 

Falungong är förbjudet i Kina,  deras anhängare fängslas godtyckligt, många hålls antingen på psykiatriska sjukhus eller i "omskolningsläger", andra har dömts till långa fängelsestraff.
Även i Vietnam har tillslagen mot media och oppositionella ökat. Sedan oktober 2009 har dussintals fredliga aktivister och regeringskritiker dömts till långa fängelsestraff.

Ämnen

Kategorier