Gå direkt till innehåll
Vietnam: Känd bloggare släppt ur fängelset

Nyhet -

Vietnam: Känd bloggare släppt ur fängelset

Amnesty International välkomnar beskedet att den kände vietnamesiske bloggaren, Nguyen Van Hai, mer känd som Diey Cay, släpptes ut ur fängelset på tisdagen. Det är ett positivt steg, säger Amnesty men nu måste också alla andra fredliga aktivister som hålls fängslade släppas. 

Nguyen Van Hai hade avtjänat fyra år av sitt tolvåriga straff. Han fördes direkt från fängelset till flygplatsen för vidare befordran till USA. Under sin signatur Dieu Cay har han bloggat om sociala frågor. I september 2012 dömdes han till tolv års fängelse, enligt artikel 88 i den vietnamesiska brottsbalken, för "propaganda mot staten", efter en bristfällig rättegång.

- Vi glädjer oss åt att Dieu Cay, en modig röst för mänskliga rättigheter i Vietnam, har släppts, men han borde aldrig ha fängslats överhuvudtaget. Han var en samvetsfånge, vars enda brott var att han med fredliga metoder yttrade sig i frågor som de vietnamesiska myndigheterna inte vill få belysta, säger Rupert Abbott, chef för Amnesty Internationals utredningsavdelning gällande Sydostasien. 

- Hans frigivning är särskilt välkommen med tanke på hans försämrade hälsotillstånd och de hårda fängelsevillkoren. Vi hoppas dock att han ska kunna få återvända till Vietnam om han så önskar. 

- Dieu Cays fall  är långtifrån det enda. Vietnam måste nu släppa alla de samvetsfångar som fortfarande sitter i fängelse. Regeringen måste också upphöra med sin attacker mot yttrandefriheten och sina tillslag mot fredliga aktivister - civilsamhället måste få höras, säger Rupert Abbott.

Bakgrund  
Amnesty driver en kampanj för att få samvetsfångar fria i Vietnam. I november 2013 släpptes rapporten, Silenced Voices, som beskriver 75 enskilda individer som sitter fängslade för att de med fredliga medel använt sina grundläggande mänskliga rättigheter. 


Läs mer om Nguyen Van Hai/Dieu Cay

Bilden tagen vid Nguen Van Hais ankomst till USA efter frigivningen

Ämnen

Kategorier