Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vietnam: Ny rapport om samvetsfångar

De vietnamesiska myndigheterna måste upphöra med förtrycket av oliktänkande och trakasserier och fängslanden av aktivister, säger Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag, den 7 november.

Silenced Voices: Prisoners of Conscience in Viet Nam avslöjar hur lagar och bestämmelser används för att kriminalisera yttrandefriheten, både på nätet och ute på gatorna. Rapporten listar också 75 samvetsfångar i Vietnam. Några har suttit fängslande i flera års tid under usla förhållanden. 

- Vietnam håller på att förvandlas till Sydostasiens största fängelse för människorättsförsvarare och andra aktivister. Regeringens förtryck av yttrandefriheten måste få ett slut, säger Rupert Abbott, Amnesty Internationals Vietnamutredare. 

- För närvarande diskuterar Vietnam en ändring av konstitutionen och kandiderar till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Regeringen säger sig respektera rättssäkerheten, men förtrycket av oliktänkande bryter mot Vietnams internationella förpliktelser att respektera yttrandefriheten. 

Myndigheterna har gripit, åtalat och fängslat hundratals kritiska röster under åren. De inkluderar bloggare, arbetar- och landrättsaktivister, människorättsförsvarare och de som uppmanar till fredliga demokratiska reformer. Även medlemmar ur religiösa grupper har utsatts för trakasserier. Sedan början av 2012 har minst 65 fredliga aktivister dömts till långa fängelsestraff.

Samvetsfångar hålls ofta häktade under långa perioder utan tillgång till advokat eller kontakt med familjer. Rättegångarna lever sällan upp till internationella regler för en rättvis rättegång. De varar ofta bara under ett par timmar och oskyldighetspresumtionen existerar i praktiken inte. 

Så var fallet i rättegången mot fyra politiska aktivister i januari 2010, när rätten överlade under bara 15 minuter innan domen. Det tog sedan 45 minuter att läsa upp domen - vilket tyder på att den varit förberedd i förväg.

Samvetsfångarna utsätts för svåra förhållanden i fängelset och hålls ibland i isoleringscell eller avskilt från andra fångar. Det förekommer även tortyr och misshandel. 

Bland samvetsfångarna finns Do Thi Minh Hanh, en 28-årig arbetsrättsaktivist som dömdes till ett sjuårigt fängelsestraff 2010 för att ha delat ut flygblad till stöd för arbetare som krävde bättre lön och arbetsförhållanden. Hon har bland annat utsatts för misshandel av andra fångar, utan att fängelsevakterna förhindrat detta. 

- Vår rapport fokuserar på 75 fängslade individer som aldrig borde ha gripits från första början. Även om antalet är chockerande högt, kan det röra sig om ännu fler och många andra regimkritiker och aktivister har blivit misshandlade, trakasserade, häktade eller sitter i husarrest.

Medan Vietnams konstitution garanterar yttrandefrihet, har en rad lagar införts under senare år som kraftigt begränsar denna rättighet.

Den vietnamesiska strafflagen från 1999 tillåter myndigheter att under flera decennier fängsla personer som anses försöka "störta" eller "propagera" mot staten - åtal som nästan uteslutande används för att tysta oliktänkande.

Den 1 september 2013 införde regeringen en ny bestämmelse som kraftigt begränsar internetanvändandet, med hårda straff för delning av nyheter på bloggar och sociala medier och nätaktiviteter som anses utgöra ett "hot mot nationell säkerhet". 

Under det senaste året har Vietnam diskuterat en ändring av konstitutionen som nationalförsamlingen förväntas rösta om under november. 

Enligt Amnestys analys innehåller ändringen av konstitutionen vagt formulerade luckor som skulle tillåta regeringen att fortsätta begränsa yttrandefriheten. 

- Den nya konstitutionen har samma grundläggande problem som sin föregångare och kommer inte att skydda människorättsförsvarare och andra som löper risk att bli måltavla för myndigheterna genom restriktiva lagar och bestämmelser, säger Rupert Abbott. 

Ämnen

Kategorier