Gå direkt till innehåll
Vilnius måste tillåta prideparaden

Nyhet -

Vilnius måste tillåta prideparaden

Myndigheterna i Litauens huvudstad Vilnius måste tillåta den kommande prideparaden, Baltic Pride, säger Amnesty International.

Det var i onsdags den 26 juni som myndigheterna meddelade att evenemanget, som var planerat till den 27 juli, inte kunde hållas i stadens centrum. De kom heller inte med något förslag på en alternativ plats.

- Det är skrämmande att de styrande i Vilnius har bestämt sig för att förbjuda paraden, trots ett domstolsbeslut att den ska tillåtas. Det är en uppenbar kränkning av mötesfriheten för organisatörerna och andra deltagare, säger John Dalhuisen på Amnesty.

- De måste genast öppna upp diskussionen med organisatörerna för att säkerställa att evenemanget blir av utan hinder och med tillräckligt skydd av polisen.

Vilnius myndigheter försökte även stoppa den första prideparaden i staden 2010, men den blev till slut av efter ett domstolsbeslut.

- Det är helt otroligt att vi tre år efter den första prideparaden i staden är tillbaka där vi började, där myndigheterna helt öppet vägrar att respektera pridedeltagarnas mötesfrihet och verkar vara beredda att strunta i ett domstolsbeslut.

De senaste åren har Litauen antagit och tagit initiativet till rättsliga åtgärder för att begränsa hbtq-personers rättigheter.

I maj 2013 godkände det litauiska parlamentet en första utredning om en ändring av lagen för att införa böter för "offentlig kränkning av konstitutionella moraliska värden och av det fundamentala familjelivet, såväl som för organisering av offentliga evenemang som strider mot den allmänna moralen".
Förslagsställaren sa att målet var att förhindra sådana evenemang som prideparaden.

Ämnen

Kategorier