Gå direkt till innehåll
Vitryssland: Amnesty kräver ett stopp för avrättningar

Nyhet -

Vitryssland: Amnesty kräver ett stopp för avrättningar

Den 10 oktober samlas Amnestyaktivister runt om i världen för att uppmärksamma den internationella dagen mot dödsstraff. I år riktas ljuset särskilt mot Vitryssland, det enda landet i Europa som fortfarande använder dödsstraffet. 

- Vitryssland är det enda landet i Europa som dödar människor i lagens namn, säger Roseann Rife, Amnesty Internationals dödsstraffsexpert. 

Sedan 1991 har minst 400 människor avrättats i Vitryssland. Det exakta antalet är okänt på grund av myndigheternas hemlighetsmakeri kring avrättningar. Fångarna informeras inte förrän alldeles innan domen - avrättning med nackskott - ska verkställas. Men dödsstraffets grymhet sträcker sig längre än själva avrättningen. Anhöriga till den avrättade får inget veta, det kan gå veckor eller månader efter avrättningen innan de får besked. De får heller inte ta hand om kroppen och inte ens veta vara den är begravd. 

Den 23 september i år ringde en tjänsteman vid domstolen i Grodno och meddelade familjen till den dödsdömde Andrej Burdyka att de kunde komma och hämta hans dödsattest. Andrej Burdyka dömdes tillsammans med en annan man till döden den 14 maj 2010, för mord på tre personer. I mitten av juli i år spreds ett rykte om att bägge hade avrättats, men familjerna fick ingen information och den andre mannens familj har ännu inte fått något besked. Andrej Burdykas mamma, Nina Semyonovna, kräver att få veta var sonen finns begravd och hon går runt på kyrkogårdar i Minsk och letar efter hans grav. 

Den 19 mars förra året, begav sig Andrej Zhuks mamma till fängelset för att, som hon brukade, lämna ett matpaket till sin dödsdömde son. Hon fick då beskedet att det inte var någon idé att hon kom till fängelset för sonen "hade flyttats". Fängelsepersonalen sa att hon inte skulle leta efter honom. Tre dagar senare fick hon beskedet att sonen och en annan fånge redan var avrättade. Mamman berättar om den ångest hon känner över att inte ens kunna få besöka sonens grav och hur hennes lille sonson ofta står tyst framför fotot på sin pappa.
 
Bakgrund
Under 2010 avrättades tusentals personer i 23 länder och minst 17 800 fångar satt i dödscell runt om i världen och väntade på att staten skulle ta deras liv. Dödsstraffet är ett grymt, omänskligt och förnedrande straff. Fångar berättar om fruktansvärda förhållanden i dödsceller och om ångesten att vänta på att bli avrättad. Många har torterats för att "erkänna" brott de kanske inte ens är skyldiga till.

När Amnesty International bildades 1961 hade endast nio länder avskaffat dödsstraffet för alla brott och dödsstraffet ansågs knappast vara en fråga  om mänskliga rättigheter. Idag femtio år senare har 96 länder avskaffat dödsstraffet totalt, nio länder har avskaffat dödsstraffet i fredstid och 34 länder i praktiken genom att de inte verkställer avrättningar. 

Trenden mot ett avskaffande av detta grymma straff går inte att stoppa och Amnestys kamp för ett totalt avskaffande av dödsstraffet fortsätter. Kring den 10 oktober kommer vår kampanj att uppmärksammas runt om i världen och i Sverige kommer Amnestygrupper över hela landet genomföra aktiviteter. Läs mer här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916