Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vitryssland: Självmål av regimen som fängslar aktivister inför hockey-VM

De senaste tio dagarna har 16 aktivister fängslats vilket visar att regimen gör allt för att tysta sina kritiker inför ishockey-VM som startar i Minsk den 9 maj. 

- I stället för att bättra på sitt rykte inför ishockey-VM väljer myndigheterna att fängsla dem som som de fruktar kommer att avslöja de övergrepp som pågår. I takt med att kritiska röster tystas i Vitryssland måste omvärlden med kraft framföra kritiken, säger John Dalhuisen, chef för Amnestys Europaavdelning. 

Den 26 april greps minst åtta personer i samband med en fredlig demonstration i Minsk för att uppmärksamma 28-årsdagen av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.  Arrangörerna hade sökt och också fått tillstånd att genomföra en manifestation. Trots det greps fem personer direkt efter manifestationen och tre då de var på väg hem. Samtliga åtalades för "ringa huliganism" och för att de "vägrat lyda polisens order". De dömdes till administrativt förvar mellan 15-25 dagar. Dessutom greps ytterligare åtta personer dagarna innan manifestationen.

En av aktivisterna berättade för Amnesty att deras gripande var såväl olagligt som godtyckligt och enbart syftade till att skrämma demonstranterna och att fortsätta med det politiska förtrycket inför det kommande världsmästerskapen i ishockey

Vitryssland har en ökänd lag sedan 1997 som i princip gör det omöjligt att genomföra någon form av demonstration eller manifestation utan myndigheternas godkännande. Detta innebär allvarliga inskränkningar när det gäller rätten til mötesfrihet för såväl grupper som individer.

Den tidigare samvetsfången, Zmitser Dashkevitj, greps utanför sitt hem den 24 april ett par dagar innan protesten. Han släpptes i augusti 2013 efter att ha avtjänat ett treårigt straff. Denna gång dömdes han till 25 dagars administrativt förvar för att ha "vägrat lyda polisens order" och för att ha "brutit mot de restriktioner som infördes mot honom efter att han avtjänat sitt straff".  Det 25 dagar långa straffet innebär att han kommer att sitta fängslad under ishockey-VM. Ytterligare en aktivist, Aliaksandr Frankevitj dömdes till 25 dagars administrativt förvar. Övriga sex personer dömdes till mellan fem och tolv dagar. Amnesty anser att samtliga är samvetsfångar och kräver att de omedelbart släpps.

Vitryssland är det enda landet i Europa och Centralasien som fortfarande genomför avrättningar. Den senaste avrättningen skedde under påskveckan då Pavel Selyun avrättades i hemlighet.


Läs mer om samvetsfångar i Vitryssland.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916