Gå direkt till innehåll
Vitryssland: Utred misshandeln av Ihar Tsikhanyuk

Nyhet -

Vitryssland: Utred misshandeln av Ihar Tsikhanyuk

I Amnestys kampanj "Skriv för frihet" har turen nu kommit till Vitryssland. I februari 2013 greps och misshandlades hbt-aktivisten Ihar Tsikhanyuk av polisen, efter att han och några andra aktivister lämnat in en ansökan om registrering av en människorättsorganisation. Amnesty International kräver nu att myndigheterna inleder en utredning kring hoten och misshandeln.

Yttrande-, mötes- och föreningsfriheten i Vitryssland är kraftigt begränsad. Människorättsförsvarare utsätts för trakasserier, misshandel och frihetsberövande. För att få verka som organisation krävs registrering, men myndigheterna finner ofta anledningar att säga nej. 

I januari 2013 ansökte Ihar Tsikhanyuk och andra aktivister om registrering av organisationen Human Rights Center Lambda. Precis som många andra organisationer nekades de tillstånd och Ihar, som är en av upphovsmännen till organisationen, greps senare av polisen. 

Ihar fördes till polisstationen där han utsattes för misshandel och hot. Polisen letade fram bilder i Ihars mobiltelefon där han var klädd till dragqueen, skymfade honom för hans sexuella läggning och hotade med ännu mer våld.

Ihar har inte fått någon upprättelse för övergreppen. Sjukhuspersonalen vägrade att dokumentera hans skador, åklagarmyndigheten ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för att inleda en utredning och Ihars överklagan har avslagits.

Misshandel och hot av polis mot hbt-personer i Vitryssland är vanligt. Den diskriminerande attityden delas av makthavare, däribland president Lukasjenko. 

Amnesty International kräver att en utredning kring hoten och misshandeln mot Ihar Tsikhanyuk inleds och att trakasserier och hot mot människorättsorganisationer upphör.
 
Läs mer om Amnestys kampanj för Ihar Tsikhanyuk och de andra fallen i kampanjen på amnesty.se/skriv på Amnestys hemsida

Ämnen

Kategorier