Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Zambia: Omvandlade dödsdomar - ett första steg

President Edgar Lungus beslut att omvandla 332 dödsdomar genom hängning till livstids fängelse är ett berömvärt första steg och en triumf för rätten till liv, säger Amnesty International.

Amnesty uppmanar nu president Edgar Lungu att avskaffa dödsstraffet helt och hållet, eftersom det strider mot rätten till liv som slagits fast i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Det finns inga belägg för att dödsstraff skulle avskräcka från brott mer än andra former av straff.

- President Edgar Lungu har tagit ett progressivt steg i rätt riktning genom att skona dessa 332 personer från dödsstraff, som är det ultimata grymma, omänskliga och förnedrande straffet. Vi berömmer honom för detta beslut, men han måste göra mer och helt avskaffa dödsstraffet i landet, säger Deprose Muchena, chef för Amnesty Internationals Sydafrikaavdelning.

Brott som mord, landsförräderi och väpnat rån är straffbart med dödsstraff i Zambia. Dock har ingen blivit hängd i landet sedan 1997.

- Zambia måste bygga på sina egna meriter och sälla sig till alla de länder i världen som slutar använda dödsstraff. Regeringar som fortsätter att använda dödsstraff och tror att det ska minska brottsligheten lurar sig själva.

Ytterligare information

Under 2014 i Afrika söder om Sahara gjordes särskilda framsteg i att minska antalet avrättningar. 46 avrättningar registrerades i tre länder jämfört med 64 avrättningar i fem länder under 2013. Det är en minskning med 28 %. De tre länder som utförde avrättningar var Ekvatorialguinea, Somalia och Sudan. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916