Gå direkt till innehåll
Zimbabwe - människorättsförsvarare friad

Nyhet -

Zimbabwe - människorättsförsvarare friad

Pastor Evan Mawarire, präst och människorättsförsvarare och ledare för #ThisFlagsrörelsen i Zimbabwe, frikändes den 29 november 2017 av en domstol från anklagelsen om "störtande av konstitutionell vald regering".

Evan Mawarire greps den 1 februari när han återvände till Harare efter att ha flytt till USA i juli 2016 av rädsla för sin säkerhet. Han ställdes inför domstol men frigavs mot borgen efter ett beslut i High Court.

Under 2016 uttryckte Evan Mawarire vid flera tillfällen sin frustration över situationen i Zimbabwe. i juni 2016 greps Evan Mawarire för att ha hållit böner med universitetssjukhuset i Zimbabwe i protest mot avgiftshöjningar. Han anklagades för "uppmuntrande av offentligt våld" och "oordnat beteende" men släpptes mot borgen. Senare i september ställdes han inför rätta men domstolen friade honom från anklagelserna.

Den 6 juli 2016 iscensatte hans rörelse #ThisFlag en framgångsrik nationell protest mot de försämrade socioekonomiska förhållandena i landet. Människor uppmanades att fredligt hålla sig borta från arbetet och att inte delta i något våld. Han anklagades då för "anstiftan till offentligt våld". Vid en domstolsförhandling den 13 juli ändrades anklagelsen till “störtande av en konstitutionell regering” och Evan Mawarire riskerade 20 år fängelse. Men domstolen friade honom och han släpptes samma dag. Trots att Evan Mawarire friats sökte polisen honom och han fick motta dödshot och okända män försökte föra bort honom vilket ledde till att han flydde landet.

Amnesty utfärdade en aktion och efter frikännandet hälsade Evan Mawarire till Amnesty: "Det arbete som ni gör för människor som mig, allt detta internationella kampanjande … ni kanske inte ser det, men det håller folk som mig säkra.Tack.”

Läs mer här:

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/11/zimbabwe-dropping-of-pastor-mawarire-charges-must-signal-fresh-start-for-zimbabwe/

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/06/zimbabwe-pastor-mawarire-arrest-a-case-of-history-repeating-itself/

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/02/zimbabwe-end-persecution-of-human-rights-defender-pastor-mawarire/

https://www.amnesty.org/en/documents/afr46/4465/2016/en/

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll