Gå direkt till innehåll
Agnès Callamard © Eileen Barroso / Columbia University
Agnès Callamard © Eileen Barroso / Columbia University

Pressmeddelande -

Agnès Callamard tillträder som ny generalsekreterare för Amnesty International

Amnesty International har utsett den internationella människorättsexperten Agnès Callamard till ny generalsekreterare. Hon tillträder sin tjänst i dag.

Dr. Agnès Callamard har nyligen varit FN:s specialrapportör för utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar. I den rollen har hon lett banbrytande undersökningar, bland annat gällande mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.

Som generalsekreterare kommer Dr Callamard att bli den högsta ansvariga chefen för Amnesty Internationals internationella sekretariat och den främsta talespersonen för den globala rörelsen som har 10 miljoner supportrar runt om i världen och kontor i över 70 länder.

— I en tid när mänskliga rättigheter hotas över hela världen på ett sätt som saknar motstycke kommer Dr Callamard leda, engagera och samla hela Amnestyrörelsen för att kunna möta dessa utmaningar utan att vackla, säger Sarah Beamish, ordförande för Amnestys internationella styrelse, om utnämningen.

— Kombinationen av hennes intellektuella skärpa, hennes stora internationella erfarenhet av mänskliga rättigheter och hennes modiga röst gör henne mer än kvalificerad att fronta oss som rörelse. Vi är mycket glada över att hon har accepterat utmaningen att gå i bräschen för att ta oss in i nästa fas.

Generalsekreteraren utses av Amnestys internationella styrelse för en första period av fyra år. Utnämnandet av Dr Callamard skedde efter en omfattande global process. Dr Callamard efterträder den tillförordnade generalsekreteraren Julie Verhaar.

— Där regeringar och företag försöker tysta de som lyfter frågor om övergrepp, mörka sanningen och underminera eller motarbeta de mänskliga rättigheterna — där behövs Amnesty Internationals rigorösa utredningar och kompromisslösa kampanjer mer än någonsin. Jag är hedrad över att få tillträda posten som generalsekreterare och arbeta tillsammans med Amnestys supportrar över hela världen så att vi tillsammans kan försvara och kräva respekt för alla mänskliga rättigheter — för alla, säger Agnès Callamard.

BAKGRUND Agnès Callamard
Dr Callamard, som är fransyska, kommer från en framstående karriär inom den internationella och humanitära sektorn. Hon har arbetat inom den ideella världen, den akademiska världen och FN. Samtidigt som sin roll som FN:s oberoende människorättsexpert har hon varit chef för the Global Freedom of Expression Project vid Columbiauniversitetet/Columbia University i New York. Tidigare har hon varit chef för yttrandefrihetsorganisationen Article 19 och hon är också grundare och chef för HAP International (the Humanitarian Accountability Partnership).

Dr Callamard har också en bakgrund inom Amnesty, hon arbetade i organisationen mellan åren 1995-2001. Hon var bland annat varit kabinettschef för den dåvarande generalsekreteraren Pierre Sané.

Dr Callamard har lett utredningar om kränkningar av mänskliga rättigheter i över 30 länder och har publicerat omfattande material kring bland annat kvinnors rättigheter, yttrandefrihet, flyktingars rättigheter och metodiken kring människorättsutredningar.

När Dr Callamard nu börjar sin tjänst, tackar också den internationella styrelsen Julie Verhaar för hennes tid som tillförordnad generalsekreterare och önskar henne all lycka till i framtiden när hon fortsätter till nya utmaningar.

En biografi, på engelska, finns bifogad.

Ämnen

Taggar


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16

Relaterat material