Gå direkt till innehåll
Manifestation för fängslade människorättsförsvarare i Turkiet
Manifestation för fängslade människorättsförsvarare i Turkiet

Pressmeddelande -

Amnesty International Sverige på Bokmässan

Amnesty International är på Bokmässan mellan 29 september och 1 oktober. Temat i montern är dels våra samarbeten med skolor runt om i Sverige och dels Turkiet.

Under hela torsdagen och fredagen har vi fokus på Amnestys skolmaterial i vår monter. Just nu arbetar ungdomar från skolor över hela Sverige med kampanjen Shout for Freedom, vars syfte är att påverka kambodjanska myndigheter till att släppa den fängslade människorättsförsvararen Tep Vanny.

Under lördagen och söndagen har vi fokus på Turkiet. Vi talar om människorättsförsvarare i Turkiet och svarar på frågor kring situationen i landet och samlar in namnunderskrifter för frigivningen av de elva människorättsförsvarare som greps i Turkiet i somras.

Vi kommer även ha en aktion tillsammans med Svenska PEN och Svensk biblioteksförening gällande Natalia Sharina, före detta chef för Ukrainska biblioteket i Moskva.

Under fredagen deltar Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors på ett seminarium tillsammans med svenska PEN om yttrandefriheten och situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Turkiet och på söndagen kommer Ali Gharavis fru, Laressa Dickey, att läsa en av Alis Gharavis noveller; Flight: an essay. Novellen kommer även att publiceras av Expressen Kultur samma dag. Ali Gharavi är en svensk IT-konsult som greps i somras under under en workshop i digital säkerhet och psykosocial hälsa, tillsammans med bland andra Amnesty Internationals chef i Turkiet, Idil Eser.

På söndagen medverkar vi i ett seminarium tillsammans med Kvinna till Kvinna om situationen för kvinnorättsförsvarare i världen. Se fullständigt program nedan.

Fredag 29 September

Bonniers-montern - Estraden, 10:00 - 10:20

Medverkande:

Ola Larsmo, författare skribent, fd ordförande Svenska PEN.

Fatma Savci, författare, lärare samt medlem i Kurdiska PEN.

Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige.

Kan vi fortsätta att åka billig charter till Turkiet?

Under sommaren har regimen i Turkiet ökat sin jakt på kritiker. Författare, journalister och andra intellektuella jagas nu även utanför landets gränser.

I ett lagförslag vill AKP förbjuda ett antal ord och uttryck i parlamentet, att använda ord som Kurdistan och det armeniska folkmordet kan innebär böter.

Den turkiska regeringens utrensning slår även mot de yngsta. Idag sitter nästan 700 barn fängslade med sina föräldrar i Turkiet. Turkiet skriver under konventionerna för mänskliga rättigheter men ignorerar att följa reglerna.

Hur länge till kan vi fortsätta att åka billig charter till Turkiet?

Söndag 1 Oktober

Internationella Torget, 13:00 - 13:20

Medverkande:

Laressa Dickey, poet och författare, gift med människorättsförsvararen Ali

Gharavi som sitter fängslad i Turkiet.

Moderator:

Brittis Edman, Policychef Amnesty Sverige

Scenprogram:

För första gången i Amnestys historia sitter två medarbetare från samma land frihetsberövade: Idil Eser, generalsekreterare i Amnesty Turkiet och Taner Kilic, ordförande, är misstänkta för brott för deras oförtröttliga människorättsarbete. Den 5 juli skulle ha varit en vanlig dag på jobbet, med möten och en utbildning för kolleger. Men i stället greps Idil tillsammans med nio andra människorättsförsvarare i en polisräd.

De har inte begått något brott, men i likhet med hundratals journalister och andra människorättsförsvarare beskrivs de som farliga. I själva verket behövs fler som dem i dagens Turkiet - fler som med fredliga medel skyddar och främjar mänskliga rättigheter.

Bland dem som greps med Idil finns den svenske IT-konsulten, Ali Gharavi. Ali har arbetat med IT-frågor för människorättsorganisationer i 20 år, och han är dessutom skribent. I detta miniseminarium pratar vi först om de fängslade människorättsförsvararna i Turkiet och därefter kommer Laressa Dickey, Ali Gharavis hustru, som är poet och författare, att läsa en novell av Ali: Flight.

Läsningen sker på engelska.

Internationella Torget, 16:00

Medverkande:

Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter och SRR, Amnesty Sverige

Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna

Samtalsledare: 

Brittis Edman, Policychef Amnesty International Sverige

Scenprogram:

Kvinnorättsförsvarare är de som med fredliga medel skyddar och främjar kvinnors rättigheter. De kan agera ensamma eller kollektivt och utgör en mycket viktig del av det civila samhället.

I många delar av världen ses deras fredliga och legitima arbete som ett hot mot makten, samhällsordningen eller moralen. Många stater har inför olika restriktioner och förbud för att tysta människorättsförsvarare och utrymmet för det civila samhället krymper. Hot, trakasserier, förföljelse tillhör vardagen för många kvinnorättsaktivister. Med livet som insats fortsätter de sin oförtröttliga kamp.

I detta seminarium samtalar vi om hur situationen för kvinnorättsförsvarare ser ut i olika delar av världen och vad du och jag kan göra för att stödja deras livsviktiga arbete.

Ämnen

Taggar


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16