Gå direkt till innehåll
Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, har dömts till döden av en domstol i Iran. Han dömdes för ett påstått samarbete med Israels regering.  Amnesty kräver att iranska myndigheter omedelbart upphäver domen och friger honom.
Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, har dömts till döden av en domstol i Iran. Han dömdes för ett påstått samarbete med Israels regering. Amnesty kräver att iranska myndigheter omedelbart upphäver domen och friger honom.

Pressmeddelande -

Amnesty: Manifestation för dödsdömde Ahmadreza Djalali

Onsdagen den 1 november kl 11 arrangerar Amnesty Sverige en manifestation utanför Irans ambassad på Elfviksvägen 76. Syftet är att uppmärksamma Irans företrädare i Sverige om att Amnesty International anser att Ahmadreza Djalali är en samvetsfånge som omedelbart måste friges. Amnesty Sverige kommer också att lämna över ett brev från generalsekreterare Anna Lindenfors med samma uppmaning.

- Ahmadreza Djalali har fängslats på godtyckliga grunder enbart för att han inte ville vara spion åt Iran. Inga som helst bevis har lagts fram, i den för övrigt mycket bristfälliga rättegången, som skulle tyda på att han är något annat än en forskare som fredligt utövat sitt yrke, säger Maja Åberg, sakkunnig vid Amnesty Sveriges policyavdelning och en av talarna vid manifestationen.

Övriga talare är bland andra Birgitta Ohlsson (L).

Svenska Pen står också bakom manifestationen och kommer att ha en representant på plats.

BAKGRUND
Ahmadreza Djalali, iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, dömdes nyligen till döden av en iransk domstol. Zeynab Taheri, en av Ahmadreza Djalalis advokater, har informerat Amnesty International att Djalali dömdes till döden för "korruption på jorden" (ifsad fil-arz) och till att betala 200 000 euro i böter. Enligt domen ska Ahmadreza Djalali ha arbetat för den israeliska regeringen som sedan skulle ha hjälpt honom att få uppehållstillstånd i Sverige.

Ahmadreza Djalali greps i Iran den 25 april 2016, tre dagar innan han skulle återvända till Sverige där hustrun och två barn finns. Han hade rest till Iran efter att ha blivit inbjuden till universiteten i Teheran och Shiraz att delta i workshops om katastrofmedicin. Han har vid flera tidigare tillfällen rest till landet utan problem.

Efter gripandet satt Ahmadreza Djalil först i isoleringscell i tre månader och utsattes för intensiva förhör och man försökte tvinga honom att underteckna uttalanden med “bekännelser” om att han var spion för en “fientlig regering”. Under denna tid och ytterligare några månader hade han ingen tillgång till advokat.

I ett brev från augusti i år skriver Djalali att han år 2014 ombads av iranska myndigheter att samarbeta med dem för att spionera på EU-stater. Djalali skriver: “...mitt svar var nej .. och jag sa till dem att jag är forskare och inte spion.”

Amnesty International anser att Ahmadreza Djalali är en samvetsfånge och kräver att han släpps fri omedelbart och villkorslöst.

Läs mer här:
https://www.amnesty.org/en/documents/mde13/7353/2017/en/

Länk till den svenska översättningen av blixtaktionen:
https://uttryck.amnesty.se/iran-ki-forskare-domd-till-doden/

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll