Gå direkt till innehåll
​Amnesty och KI i gemensam manifestation för Ahmadreza Djalali

Pressmeddelande -

​Amnesty och KI i gemensam manifestation för Ahmadreza Djalali

Amnesty Internationals svenska sektion och Karolinska Institutet genomför en gemensam manifestation för den dödsdömde läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali.

Tid: torsdag 18 januari kl 12.00 - 13.00.
Plats: vid Karolinska Institutets universitetsbibliotek, Berzelius väg 7

- Ahmadreza Djalali måste omedelbart friges så att han kan återförenas med sin fru och sina barn i Sverige. Han är en samvetsfånge som har fängslats på godtyckliga grunder, och i den mycket bristfälliga rättegången mot honom har inga som helst bevis lagts fram som tyder på att han skulle vara något annat än en forskare som fredligt utövat sitt yrke, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare svenska sektionen av Amnesty International och en av talarna vid manifestationen.

Övriga talare är Lisa Kurland, professor i akutsjukvård och Ahmadreza Djalalis före detta handledare samt Ole Petter Ottersen, rektor Karolinska Institutet.

- Alla människor har rätt till en fri och rättvis prövning, och dödsstraffet är i konflikt med mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, internationella normer, och alla värderingar som vårt universitet står för. Vi förväntar oss att Djalali släpps fri och tillåts resa hem till sin familj snarast, säger Ole Petter Ottersen, rektor Karolinska Institutet.

Ahmadrezas fru, Vida Mehrannia, kommer också att finnas på plats.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, där hans fru och två barn är bosatta. Djalali greps den 25 april 2016 och dömdes den 21 oktober förra året till döden för ett påstått samarbete med Israels regering. Amnesty International anser att Ahmadreza Djalali är en samvetsfånge och att iranska myndigheter omedelbart måste upphäva domen och frige honom.

- Trots att Ahmadreza Djalali inte haft möjlighet att lägga fram ett försvar har han fått ett straff som är oåterkalleligt. Det understryker att dödsstraffet måste förpassas till historiens skräphög. Iran är det land i världen, efter Kina, som avrättar flest människor, säger Anna Lindenfors.

Ahmadreza Djalali har också verkat som forskare i Belgien och i Italien, och i dagarna kommer Amnesty Italien och Amnesty Belgien också att ordna manifestationer och aktioner för honom med krav på att han friges. 

Hittills har över 200 000 personer skrivit under uppropet.


Amnestys aktion för Djalali:
https://www.amnesty.se/engagera-dig/agera/aktioner/iran-ki-forskare-domd-till-doden/

Uttalande från några av FN:s specialrapportörer om att Djalali måste friges:
http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22556&LangID=E

Bloggtext av KI:s rektor:
http://blog.ki.se/rektor/our-thoughts-are-with-dr-ahmadreza-djalali/

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll