Pressmeddelande -
Amnesty på MR-dagarna i Örebro
Den 17-18 november medverkar Amnesty Sverige på Mänskliga Rättighetsdagarna 2022 i Örebro för vilka vi även är medarrangörer. Där bjuder vi in till panelsamtal, seminarier och workshops om mänskliga rättigheter på årets tema Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet och hur dessa rättigheter kan stärkas och försvaras lokalt, nationellt och globalt.
Seminarier, samtal och workshops som Amnesty Sverige arrangerar:
Är klimatkrisen ett hot mot mänskliga rättigheter i Sverige?
Klimatkrisen drabbar oss alla men inte på samma sätt. Under det här seminariet diskuterar vi hur klimatkrisen hotar trygghet, säkerhet och andra rättigheter för urfolket samerna. Vi belyser hur åtgärder som tas, som en del av den gröna omställningen i sig, kan leda till människorättskränkningar om rättighets- och rättviseperspektiv saknas. Tillsammans vänder och vrider vi på frågan för att identifiera vägar framåt.
Tid: Torsdag 17 novemberkl 13:00-14:00
Moderator: Johanna Westeson, folkrättsjurist och tidigare policyrådgivare i frågor som rör samers rättigheter och klimaträttvisa på Amnesty
Paneldeltagare: Annette Löf, forskare i miljökommunikation, Stockholm Environment Institute
Matti Blind Berg, förbundsordförande Sámiid Riikkasearvi/Svenska Samernas Riksförbund
Sara-Elvira Kuhmunen, förbundsordförande Sáminuorra
Brittis Edman, utredare vid MR-institutet och fokalpunkt för samers rättigheter och klimat
Hur skapar vi mer trygga, inkluderande och jämlika organisationer?
Amnestys jämlikhetsarbete tog ordentlig fart 2018 då vi började utmana vår egen självbild genom att utgå från jämlikhet, makt och normer. Under de senaste åren har flera utmaningar uppdagats internt, och händelserna har förstås tagits på största allvar. Numera arbetar vi aktivt med jämlikhet genom att integrera olika perspektiv i organisationens alla led. Under den här workshopen delar vi med oss av våra lärdomar samt visar på praktiska verktyg och metoder som kan vara tillämpbara i den egna organisationen.
Tid: Torsdag 17 november kl 13:00-14:00
Workshopledare: Armina Etminan, Amnesty Sverige
Vilket ansvar har idrottsorganisationerna för mänskliga rättigheter under VM?
21 november startar herrarnas fotbolls-VM i Qatar. Tusentals migrantarbetare har blivit utnyttjade, lurade och flera har till och med dött i samband med förberedelserna inför herrfotbolls-VM. Hur är situationen för migrantarbetare i Qatar i dag, och vad behöver Fifa och Qatar göra för att säkra migrantarbetarnas rättigheter? Vad har egentligen Fifa och andra internationella idrottsorganisationer för ansvar för människorättskränkningar som sker i samband med mästerskap?
Tid: Torsdag 17 november kl 14:30-15:30
Moderator: Beatrice Schönning, Amnesty Sverige
Paneldeltagare: Guido Battaglia, Institute for Human Rights and Business
Maja Åberg, Amnesty Sverige
Martin Schibbye, Blankspot Project
Protect the protest - om rätten att protestera
Rätten att fredligt protestera är en grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Den utgör ett av våra viktigaste medel för politiskt engagemang och har en tydlig roll i att forma våra samhällen så att vi kan leva i trygghet och säkerhet. Men rätten att fredligt protestera hotas av inskränkningar världen över och därför är det viktigare än någonsin att vi tillsammans står upp för att skydda den.
Tid: Fredag 18 november kl 13:00-13:30
Föreläsare: Hanin Shakrah, Amnesty Sverige
Hur kan transpersoners rätt till trygghet och säkerhet stärkas i Sverige?
Att få en ny könstillhörighetslag på plats har ibland beskrivits som den viktigaste reformen för transpersoner i Sverige sedan kravet på tvångssterilisering togs bort. Regeringen har lovat att ersätta den numera 50 år gamla lagen så att processen för att ändra kön i folkbokföringen separeras från den medicinska processen kring underlivskirurgi. Men varför är det så viktigt? Hur kan en moderniserad lag påverka och förbättra transpersoners livsvillkor, trygghet och säkerhet? Vilka andra hinder och problem möter transpersoner i deras vardag? Vad behövs utöver ändrad lagstiftning?
Tid: Fredag 18 november kl 14:30-15:30
Moderator: Katarina Bergehed, Amnesty Sverige
Paneldeltagare: Ann-Christine Ruuth, ordförande Transammans
Emelie Mire, RFSL
Elias Fjellander, RFSL Ungdom
Angelica Löwdin, Transföreningen FPES
Hela programmet för MR-dagarna finns här
Ämnen
Kategorier
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.