Gå direkt till innehåll
Amnesty på MR-dagarna i Uppsala

Pressmeddelande -

Amnesty på MR-dagarna i Uppsala

Den 19-21 april finns Amnesty Sverige på de digitala Mänskliga Rättighetsdagarna 2021 i Uppsala. Där bjuder vi in till panelsamtal, seminarier och ett digitalt utställningstorg. Årets tema är ”Mänskliga Rättigheter – en fråga om var du bor?”. Hur respekteras mänskliga rättigheter beroende på var i världen man bor? Är det någon skillnad på land och stad? MR-dagarna är nu mer än någonsin ett viktigt sätt att engagera fler människor till levande samtal om vikten av att mänskliga rättigheter gäller alla, globalt och lokalt.

Seminarier och samtal som Amnesty Sverige arrangerar:


Geografiskt lotteri? Om sexualbrottsutsatts tillgång till vård
Varje år utsätts tiotusentals personer för allvarliga sexualbrott i Sverige. Med rätt stöd och insatser kan den som utsatts få hjälp att läka. Men många får inte den vård och behandling de har rätt till och är i behov av.
Språk:
Svenska
Tid:
Tisdag 20 april kl 12:30 - 13:30
Moderator:
Ami Hedenborg, pressansvarig och talesperson, Amnesty Sverige
Paneldeltagare: 
Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter, Amnesty Sverige; Goldina Smirthwaite, fil dr i vårdvetenskap och handläggare Kvinnofridssatsningen SKR; Gita Rajan, medicinskt ansvarig och klinikchef, WONSA

Hur formas en människa av att växa upp i en “No-go-zone”?
Sakariya Hirsi och Josef Farhan berättar om sina erfarenheter av arbetet med “Kollektiv Sorg”, en kampanj som lyfter upp gatuvåld och skjutningar.
Språk: Svenska
Tid:
Onsdag 21 april kl 11:00 - 11:30
Moderatorer: 
Joanna Backman och Sara Bessa, Amnesty Sverige
Paneldeltagare: Josef Farhan och Sakariya Hirsi, båda grundare av Kollektiv Sorg

Hemlöshet: Vem får plats och vem inte i den moderna staden?
Tillgång till bostad är en grundläggande mänsklig rättighet. Men i våra städer blir kontrasten mellan de som har och de som inte har allt skarpare, och rättigheterna för de hemlösa kränks dagligen.
Språk:
Svenska
Tid:
Onsdag 21 april kl 12:30 - 13:30
Moderator:
Johanna Westeson, jurist och sakkunnig, diskrimineringsfrågor, Amnesty Sverige
Paneldeltagare: Joakim Lindman, student i socialpedagogik som tidigare levt i hemlöshet; Joshua Levy, forskare i stadsgeografi och urban kritisk teori, Stockholms universitet; Sarah Britz, chefredaktör tidningen Faktum

Hela programmet finns här

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916