Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Amnesty protesterar mot tvångsvräkningar av romer i Europa

Under hösten, mellan den 15 september till den 15 november genomför Svenska Amnesty en kampanj för att uppmärksamma tvångsvräkningar av romer runt om i Europa.

I helgen kommer Amnestygrupper på 22 orter runt om i landet ha en aktivitetsdag för att stoppa tvångsvräkningar av romer i Rumänien och Italien. På bland annat orter som Sandviken, Ljungskile, Edsbyn, Stockholm, Malmö, Göteborg och Skövde kommer Amnesty finnas på plats och genomföra alltifrån namninsamlingar till mer spektakulära aktioner.

Bakgrund

I Rumänien finns närmare 2,2 miljoner romer, de diskrimineras svårt av myndigheter och samhället. Under de senaste åren har många romer tvångsvräkts, deras bostäder har förstörts och de har förflyttats till områden i utkanten av städerna. Långt från samhällsservice och skolor. Familjer som tvångsvräks förlorar inte bara sina hem utan rycks också bort från sociala nätverk och arbetstillfällen.

I december 2010 vräktes 76 familjer från staden Cluj-Napoca. 40 av familjerna omplacerades i närheten av en soptipp som använts för dumpning av kemiskt avfall. Varje familj har ett rum och de delar toalett med 40 personer. Det är 4 km till närmaste busshållplats och långt till marknaden, skolor och sjukvård vilket leder till än mer utanförskap för en redan drabbad grupp. 

I Italien lever 40 000 romer i läger. Lägren ligger i utkanten av städerna och saknar ofta sanitet, elektricitet och vatten. Romer diskrimineras och bemöts ofta fördomsfullt och fientligt i samhället. I stället för att ta uti med romernas allvarliga bostadsproblem, stängs lägren ner, familjer tvångsvräks utan att få någon ersättningsbostad. Bara i Milano har mer än 500 tvångsvräkningar ägt rum sedan 2008. 

Läs mer om Amnestys kampanj
Kontakta Jimmy Mannung : 0704 33 09 16 för mer information och för att få kontaktuppgifter till ansvariga på respektive ort.

Se bilaga över vilka orter som medverkar i aktivitetsdagen

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Relaterat innehåll