Gå direkt till innehåll
Amnesty Sverige lanserar kampanjen “Tiggeriförbud - nej tack!”

Pressmeddelande -

Amnesty Sverige lanserar kampanjen “Tiggeriförbud - nej tack!”

Amnesty Sverige startar en kampanj mot tiggeriförbud och uppmanar medlemmar och andra engagerade att agera - på riksnivå och på lokal nivå. Tiggeriförbudet står i strid med rätten till yttrandefrihet, riskerar att vara diskriminerande och skulle dessutom kraftigt inskränka människors rätt till en tillfredsställande levnadsstandard.

- Vi befarar att fler kommuner kommer att försöka införa lokala förbud och att flera politiska partier tar ställning för tiggeriförbud inför valet. Detta trots att ett förbud för utsatta människor att be om hjälp strider mot en rad mänskliga rättigheter. Den här utvecklingen vill vi stoppa, säger Johanna Westeson, sakkunnig på diskriminering på Amnesty Sverige.

Det är bråttom. Flera av de politiska partierna har inte tagit ställning på nationell nivå ännu, men diskussionen pågår både i partikanslierna och i enskilda kommuner.

- Det är främst på lokal nivå som vi förväntar oss konkreta förslag om att införa tiggeriförbud. Därför har våra grupper och medlemmar en central roll i att beskriva tiggeriförbud ur ett människorättsperspektiv i samtal med politiker och opinionsbildare. Vi uppmanar nu både dem och andra engagerade att kontakta “sina” politiker för att göra just detta, säger Malin Österberg, projektledare för kampanjen på Amnesty Sverige.

De EU-medborgare som söker sig till Sverige för att tigga lever i akut fattigdom. Majoriteten av dem är romer som kommer från Rumänien och Bulgarien där de utsätts för systematisk diskriminering och i praktiken saknar tillgång till arbetsmarknaden.

- Amnesty har intervjuat ett stort antal rumänska romer i Sverige. De berättar för oss att de pengar som de tjänar ihop i Sverige är avgörande för deras familjer i hemländerna. Amnesty är inte “för” tiggeri som inkomstkälla. Men ett förbud placerar bara fattiga människor i ett ännu mer utsatt läge, och risken för att de utsätts för hatbrott och utnyttjas kriminellt ökar. I stället behöver insatser göras som möjliggör jobb, bostad och skolgång, säger Johanna Westeson.

Amnesty har valt att fokusera på de fyra partier som står och väger i frågan, det vill säga Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I samtal med dessa partier vill Amnesty lyfta de människor som tigger i Sverige och deras levnadsvillkor.

- Genom att belysa att de behöver släppas in, inte stängas ute ytterligare, vill vi få politikerna att se att det här är en fråga om mänskliga rättigheter. Fattigdom ska bekämpas - men inte de fattiga, säger Johanna Westeson.

Kampanjen lanseras digitalt den 6 juni, på Sveriges nationaldag.

Här kan du läsa mer om om kampanjen och beställa material:
amnesty.se/tiggeriforbud

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll