Gå direkt till innehåll
Amnesty synliggör Dawit i dag - med annorlunda After Work!

Pressmeddelande -

Amnesty synliggör Dawit i dag - med annorlunda After Work!

Journalisten Dawit Isaak har idag suttit fängslad i tio år i Eritrea utan rättegång. Till stöd för Dawit anordnar Amnesty en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm mellan klockan 17 och 19.

Under kvällen kommer bilden på Dawit att växa fram med hjälp av alla människors hälsningar.

Tid: Fredag 23 sept, kl 17.00-19.00
Plats: Medborgarplatsen, Stockholm
Presskontakt: Emma Hernborg, mob: 070 433 09 16, emma.hernborg@amnesty.se
Läs mer om aktionen här!

Bakgrundsinformation om Dawit och oppositionen i Eritera:
För tio år sedan svepte en våg av fängslanden över Eritrea. Bland dem som först greps fanns elva politiker. De var alla högt uppsatta medlemmar i regeringspartiet, Folkfronten för demokrati och rättvisa, PFDJ. Tillsammans med fyra parlamentariker hade de i ett öppet brev till regeringen och president Afewerki uppmanat till "demokratisk dialog" i landet. Tre av parlamentarikerna lyckades fly landet och en fjärde drog sig undan. Efter att de elva politikerna gripits förklarade regeringen att de hade begått brott "mot nationens säkerhet". Alla elva hade haft höga militära eller politiska positioner under det 30-åriga självständighetskriget mot Etiopien.

Efter att de elva politikerna gripits följde nya fängslanden. Bland dem som greps fanns den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak tillsammans med flera andra journalister och regeringskritiker. Liksom Dawit Isaak är de flesta av dem som greps tillsammans med honom fortfarande fängslade, utan vare sig åtal eller rättegång och helt utan kontakt med omvärlden.

Den eritreanska regimen fortsätter med sin tortyr och med att fängsla personer på godtyckliga grunder. Allt för att kväsa alla former av opposition. Oberoende medier är förbjudna liksom frivilligorganisationer. Det enda tillåtna partiet är president Afewerkis, PFDJ, som har total kontroll över samhället. Fria val tycks långt borta.

- Tusentals politiska fångar tynar bort under vidriga förhållanden i eritreanska fängelser, många av dem sitter i hemliga fängelser. Vi uppmanar Eritreas regering att utfärda en amnesti för alla politiska fångar och att respektera deras rätt till yttrandefrihet, säger Michelle Kagari.

I tio år har de eritreanska myndigheterna vägrat berätta för de anhöriga var fångarna hålls och hur deras hälsotillstånd är. Denna totala isolering ökar risken för att de torteras eller behandlas illa och att de inte får den medicinska vård de behöver. Fängelseförhållanden i Eritrea är ökända. Fångarna utsätts för extrema ökentemperaturer, de hålls ofta i underjordiska celler eller i metallcontainrar. Deras fysiska och mentala tillstånd är ofta mycket dåligt. På senare år har det kommit uppgifter om att nio av de elva politikerna kan ha dött i fångenskap. Myndigheterna har dock vägrat svara på dessa uppgifter.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll