Gå direkt till innehåll
Amnesty: Turkiet måste frige de fängslade människorättsförsvararna

Pressmeddelande -

Amnesty: Turkiet måste frige de fängslade människorättsförsvararna

- Människorättsförsvarare riskerar upp till 15 års fängelse efter falska terroranklagelser.

- Bland dem finns svensk-iranske IT-säkerhetskonsulten Ali Gharavi, Amnesty Turkiets ordförande Taner Kiliç och Amnesty Turkiets generalsekreterare İdil Eser.

- Den 14 oktober anordnas manifestationer för de fängslade över hela världen, i Sverige sker det i Stockholm, Sandviken, Lund, Göteborg, Malmö och Hässleholm. 

Den 12 oktober har det gått hundra dagar sedan tio människorättsförsvarare greps under en workshop i digital säkerhet och psykosocial hälsa - Amnesty International fortsätter nu sin globala kampanj för att de alla omedelbart och ovillkorligen ska friges.

Idil Eser, chef för Amnesty Turkiet, greps tillsammans med nio andra människorättsförsvarare den 5 juni medan Taner Kılıç, ordföranden för Amnesty Turkiet, greps en månad tidigare. Den 4 oktober lämnade åklagaren in åtalet. Om det godtas av domstolen, riskerar de elva människorättsförsvararna upp till 15 års fängelse för absurda och ogrundade misstankar om terrorbrott. Det är första gången i Amnestys historia som två representanter i samma land sitter frihetsberövade.

- Anklagelserna är lika skrämmande som absurda. Att Idil Eser och Taner Kilic anklagas för terrorbrott visar att mänskliga rättigheter är under attack i Turkiet. Internationella samfundet måste kräva att de elva ska friges och samtidigt ge stöd och legitimitet till Turkiets människorättsförsvarare, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare vid Amnesty Sverige.

- Att en av dem är svensk ökar kravet på den svenska regeringen. Vi utgår från att regeringen gör allt vad den kan för att Ali Gharavi ska friges, säger Anna Lindenfors.

Absurda och helt ogrundande anklagelser
Tre månader efter gripandet av Ali Gharavi, Idil Eser och de andra har inga övertygande bevis presenterats som kan stärka åklagarens absurda anklagelser. Förundersökningen har inte heller visat hur det förmodat “hemliga” möte, det vill säga den workshop de var på när de greps, på något sätt skulle ha handlat om terrorism.

De tio anklagas för samröre med några olika "väpnade terroristorganisationer" som i sin tur har helt motsatta ideologier och de riskerar upp till 15 års fängelse. Anklagelserna mot dem handlar bland annat om att sådant som tillhör en människorättsförsvarares vardag - såsom att agera för att försöka stoppa Sydkoreas försäljning av tårgas till Turkiet, skriva en bidragsansökan samt att driva en kampanj för att hungerstrejkande lärare i Turkiet ska friges - skulle ha utförts på uppdrag av terrororganisationer.

En del av åtalspunkterna mot Idil Eser baseras på dokument från Amnesty International och från officiell kommunikation från organisationen som dessutom ägde rum före det att hon började arbeta på organisationen.

Även om tillslaget mot människorättsförsvarare är ett tydligt budskap om att oberoende röster inte tolereras i dagens Turkiet finns också en ljusare underton, säger John Dalhuisen, Amnesty Internationals Europachef.

- Idil Eser och hennes kollegors mod och det stöd de fått från omvärlden visar att dessa röster inte kan tystas. De turkiska myndigheterna måste omedelbart och villkorslöst frige de fängslade människorättsförsvararna och få ett slut på det massiva förtryck som råder efter kuppförsöktet.

Amnestyaktioner i Sverige och globalt
Den 14 oktober, och dagarna före och efter det, kommer Amnestymedlemmar och aktivister i över 25 länder att anordna över 200 manifestationer för att uppmärksamma Idil Esers födelsedag och visa solidaritet med de övriga fängslade människorättsförsvararna - från en födelsedagsfest i Europaparlamentet till en presskonferens i ett provisoriskt fängelse i Madrid. I Sverige kommer minst 35 grupper att agera i 25 städer.

Mer information om i vilka städer detta äger rum, samt tidpunkter och platser finns i Kalendariet längst ner på www.amnesty.se.

BAKGRUND
Den 5 juli greps 10 människorättsförsvarare under en workshop i digital säkerhet och psykosocial hälsa, bland dem Amnesty Internationals chef i Turkiet, Idil Eser och den svenske IT-konsulten Ali Gharavi. De misstänktes för att ha begått brott “i namn av en terroristorganisation utan att vara medlem”, anklagelser helt utan grund. Fyra släpptes mot borgen men bara någon dag senare utfärdades en ny häktningsorder mot dem. Två av dem har gripits och är fängslade igen, medan de andra två är under fortsatt utredning.

Läs mer mer här: https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2017/09/who-are-the-istanbul-ten-and-why-have-they-been-imprisoned-in-turkey/

Amnestys ordförande i Turkiet, Taner Kiliç, greps den 6 juni - också grundlöst - och har åtalats för att tillhöra “terroristorganisationen Fethullah Gülen”. Det här baseras på ogrundade anklagelser om att han skulle ha laddat ner en viss app som används för krypterade meddelanden, ByLock.

Läs mer här: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/06/chair-of-amnesty-international-turkey-swept-up-in-post-coup-purge/

De människorättsförsvarare, förutom Taner Kiliç, som nu är häktade och sitter frihetsberövade i väntan på rättegång är İdil Eser, Amnesty International, Özlem Dalkıran, Citizens’ Assembly, Günal Kurşun och Veli Acu, Human Rights Agenda Association, Ali Gharavi, IT-konsult, Peter Steudtner, utbildare i icke-våld och psykosocial hälsa, İlknur Üstün, Women's Coalition och Nalan Erkem, Citizens Assembly.

Nejat Taştan, Equal Rights Watch Association och Şeyhmuz Özbekli, Rights Initiative är fria mot borgen men under fortsatt utredning.

Här kan du läsa mer om Amnesty Internationals aktion samt skriva under för att de alla ska friges omedelbart och villkorslöst: https://www.amnesty.se/engagera-dig/agera/aktioner/turkiet-stoppa-haxjakten-pa-manniskorattsforsvarare/

Amnesty har sedan sextiotalet arbetat för frigivning av samvetsfångar i Turkiet. Då som nu fängslades författare, människorättsförsvarare och politiska aktivister. Här en återblick på vilka några av dessa var: https://uttryck.amnesty.se/turkiet-nu-som-da/


MED EGNA ORD
Nedan ser ni två citat från Idil Eser och Ali Gharavi i samband med att de greps.

Idil Eser 19 augusti 2017

 - Jag är redo att betala priset för mitt val att arbeta för mänskliga rättigheter och jag är inte rädd. Min tid i fängelse har gjort mig ännu mer beslutsam om att stå upp för mina värderingar. Jag kommer inte att kompromissa om dem.

Ali Gharavi 8 juli 20/17

 -Vi tror starkt på principen om icke-våld och arbetar bara med organisationer som arbetar inom lagens ramar i sina respektive länder.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll