Gå direkt till innehåll
@Amnesty International
@Amnesty International

Pressmeddelande -

Amnesty Turkiets ordförande åter fängslad - bara några timmar efter att han frigavs

Beslutet att återigen fängsla Amnesty Turkiets ordförande Taner Kılıç, bara några timmar efter att han frigavs, måste upphävas och han måste släppas fri utan dröjsmål, säger Amnesty International i ett pressmeddelande idag.

- Vi har det senaste dygnet bevittnat ett rättsligt haveri. Att först bli frigiven och därefter nekas frivgivning är förödande för Taner, hans familj och för alla som står upp för rättvisa i Turkiet, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty.

Att Taner kvarhålls i häkte följer på ett domstolsbeslut i går att villkorligt frige honom. Åklagaren överklagade det beslutet. En annan domstol i Istanbul godkände åklagarens överklagande och istället för att bli frisläppt fördes Taner från Izmirfängelset, där han har hållits fängslad sedan i juni, till ett polishäkte. Under eftermiddagen godtogs beslutet att Taner ska hållas kvar i häkte.

- Det här är det senaste exemplet på Turkiets krisande rättssystem som både förstör människors liv och undergräver rätten till en rättvis rättegång. Över en miljon människor har redan krävt att han friges. Han borde aldrig ha gripits och vi kommer att fortsätta kämpa tills han är fri.

Datum för nästa domstolsförhör är den 21 juni 2018. 

Läs det engelska pressmeddelandet här: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/02/turkey-rearrest-of-amnesty-chair-devastates-family-disgraces-justice/

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll