Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Amnestyfonden 50 år - släpper film

Året var 1966. De välkända skådespelarna och komikerna Hasse Alfredson och Tage Danielsson var aktiva inom Amnesty International och ville göra skillnad. De skapade revyn ”Åh vilken härlig fred” och använde intäkterna som startskott för Stiftelsen Svenska Amnestyfonden.

Idag arbetar Amnestyfonden med bistånd, inom ramarna för Amnesty Internationals åtaganden. Det innebär bland annat att vi har möjlighet att stödja individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter - och se till att personer som blir hotade till livet kan få hjälp att fly till en säker plats. Vi ser till att personer som gripits eller fängslats utan laglig grund får den rättshjälp de behöver och vi kan hjälpa personer som utsatts för tortyr med rehabilitering. 

Det unika med fonden är att den drivs av Amnestys medlemspengar, vilket betyder att insatser kan genomföras med bara några timmars varsel - och en evakuering kan ske inom 24 timmar. Tillsammans med produktionsbolaget ABLE Film har Amnestyfonden tagit fram en film som illustrerar fondens arbete i form av ett individfall som utspelar sig i Afghanistan.

- Amnestyfonden gör ett livsviktigt arbete, men det är nog många som varken förstår att den finns eller vad den gör. Vi tycker att filmen lyckas illustrera ett typiskt fall för fonden, samtidigt som det visuella och färgerna speglar Amnesty bra, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty International svenska sektionen.

Det har nu gått 50 år och Amnestyfonden har sedan dess gett miljontals kronor i bistånd för att hjälpa försvarare av mänskliga rättigheter och till personer som utsatts för brott mot de mänskliga rättigheterna - över hela världen. Biståndet har möjliggjorts av alla donatorer och aktivister som jobbat hårt för att göra skillnad.

Läs mer om Amnestyfonden här.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916