Gå direkt till innehåll
Antalet försvunna i Mexiko börjar likna en epidemi - regeringen måste agera

Pressmeddelande -

Antalet försvunna i Mexiko börjar likna en epidemi - regeringen måste agera

Den systematiska inkompetensen och den totala avsaknaden av vilja från statens och myndigheternas sida att utreda tusentals försvinnanden ger bränsle åt en människorättskris av epidemiska proportioner i Mexiko, det säger Amnesty International i en ny rapport.

"Treated with indolence": The state´s response to disappearances in Mexicovisar hur det stora misslyckandet när det gäller att ta reda på vad som hänt med de 43 "försvunna" studenterna i södra Guerrrero september 2014 avspeglas i norra Chihuahua - och i hela landet. Enligt officiella uppgifter saknas uppgifter om var 27 000 personer finns någonstans, många av dessa har blivit utsatta för påtvingade försvinnanden.

- Tragiskt nog har försvinnanden blivit så vanliga över hela Mexiko att de nästan har blivit en del av vardagen. Vid de sällsynta tillfällen när utredningar verkligen görs så handlar det mer om ett spel för gallerierna, som ett sätt att låtsas att något händer, det säger Erika Guevara-Rosas, chef Amnestys Amerikaavdelning.

Inkompetens

I många fall har personerna som är anmälda försvunna senast setts när de blivit gripna av polis eller frihetsberövade av militären. Trots detta saknar Mexiko ett register över gripnavilket gör att myndigheterna kan frånsäga sig sitt ansvar.

När anhöriga kontaktar polisen för att anmäla ett försvinnande tenderar myndigheterna att anklaga den försvunna för att ha varit medlem i en drogkartell och säger att försvinnandet är ett resultat av ett revirkrig mellan rivaliserande gäng. De första eftersökningarna är rutinmässigt försenade, eller görs inte alls, och de undersökningar som görs är ofta så bristfälliga att de mycket sällan leder till något resultat.

När det gäller de påtvingade försvinnandena av de 43 lärarstudenterna från Ayotzinapa har regeringens misslyckande att tillsätta en riktig och oberoende undersökning blivit väl dokumenterad. Regeringen fokuserade konsekvent på ett spår - att studenterna blev gripna av den kommunala polisen, överlämnade till ett kriminellt gäng och att deras kroppar brändes i en container. Teorin att studenterna skulle ha bränts har bestämt avvisats av en internationellgrupp av experter som tillsattes av den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter. De konstaterade att det vore vetenskapligt omöjligt att det aktuella antalet kroppar skulle ha bränts i en container under de förhållanden som myndigheterna hävdar.

Den undermåliga undersökning som gjorts fram tills idag kring de 43 studenternas försvinnanden har totalt misslyckats med att klargöra något ansvar när det gäller beslutsordningen. Brottsplatserna har inte varit skyddade och de blev vare sig filmade eller fotade ordentligt, avgörande bevis har heller inte hanterats korrekt.

Amnesty International har funnit liknande exempel på inkompetens när det gäller utredningarna av försvinnanden i den norra delstaten Chihuahua, och Amnesty har konstaterat minst en mörkläggning från myndigheternas sida. Sedan 2007 har nära 1700 personer försvunnit i Chihuahua.

I de flesta fall har myndigheterna misslyckats med att utföra grundläggande handlingar i utredningen, som att undersöka telefonen och banktransaktioner hos den misstänkta eller den som försvunnit, att undersöka övervakingskameror som funnits där personen försvunnit eller att spåra mobiltelefoners signaler.

Det här tvingar de anhöriga att själva söka efter sina anhöriga. En del reser genom landet för att leta, andra hyr privatdetektiver och samlar själva på sig bevis. Men vanligtvis hamnar informationen som familjerna samlat in bara i mappen över den försvunna och gås aldrig igenom av myndigheterna.

Även makten och inflytandet som drogkartellerna har spelar roll när det gäller att hindra utredningar. Släktingar till en person som försvunnit säger i rapporten till Amnesty att anställda vid Chihuahuas stadsåklagarkontor vägrade att genomföra en utredning i en viss del av delstaten med hänvisning till att de var rädda och inte vågade åka dit.

Brist på resurser

De stora misslyckandena när det gäller utredningarna orsakas också av en brist på finansiella investeringar hos de åklagare som leder utredningarna. Offentliga tjänstemän är överlastade med ett ohanterligt antal ärenden och det råder hög personalomsättning.

- För att förhindra att fler människor försvinner måste de Mexikanska myndigheterna utveckla en offentlig policy för att förhindra de här tragedierna. De måste utföra effektiva utredningar och söka efter de försvunna på ett verkningsfullt sätt, de måste se till att de ansvariga ställs för rätta och att offren får skadestånd, säger Erika Guevara-Rosas.

Den 10 december 2015 skickade presidenten EnriquePeña Nieto ett lagförslag till kongressen där han tog upp krisen med de försvunna. Men utkastet till lagförslag håller inte måttet enligt internationell standard. Den mexikanska kongressen måste förbättra dokumentet avsevärt om det ska vara ett effektivt verktyg för att garantera sanning, rättvisa och skadestånd till offren, och om det ska kunna förhindra ytterligare försvinnanden.

Bildtext: Virna Dolores Pérez, Eudor Jauregui´s mother, vill hitta sin son som försvunnit i Cuauhtemoc City, Chihuahua state, Mexico.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll