Pressmeddelande -
Australien: Regeringens politik har förvandlat Nauru till ett "fängelse utan tak"
Australiens regering utsätter flyktingar och asylsökande för ett genomarbetat och grymt system av övergrepp och trotsar internationell rätt - allt för att hålla flyktingar och asylsökande borta från Australiens stränder, det visar en rapport från Amnesty International.
Rapporten, "Island of Despair", bygger på flera månaders researach och innehåller bland annat intervjuer med över 100 personer både i Australien och i Nauru och den handlar om de fruktansvärda förhållanden som råder på ön Nauru, där alla som söker asyl i Australien placeras. Även de som sedan får asyl måste stanna kvar på ön - i ovisshet om hur länge det kan dröja innan de kan få åka till Australien. Om de alls kommer att få åka dit.
- På Nauru har den australienska regeringen skapat "ett fängelse utan tak" som är utformat för att orsaka så mycket lidande som möjligt, allt för att stoppa några av världens mest utsatta människor från att söka skydd i Australien, säger Anna Neistat, chef för Amnestys researchavdelning och en av de få som har lyckats ta sig till den här avlägsna och hemlighetsfulla ön för att undersöka människorättskränkningar.
I somras avslöjade The Guardian fruktansvärda förhållanden på Nauru, läs mer här och här och Anna Neistat bekräftade tidningens uppgifter i en blogg, läs den här.
- Den australienska regeringen har isolerat utsatta kvinnor, män och barn på en avlägsen plats som de inte kan lämna, med den uttalade intentionen att de här människorna ska lida. Och de har verkligen lidit. Det har varit förödande för många, säger Anna Neistat.
Australien har gjort av med biljoner dollar för att skapa och vidmakthålla det här systemet med att placera flyktingar och asylsökande på öarna Nauru ochManus(som tillhör Papaua Nya Guinea). Enligt den australienska revisionsmyndigheten (Australian National Audit Office) har det här kostat över 573 000 australienska dollar per person - och år.
En hel del av pengarna har spenderats på företag som är kontrakterade för att arbeta på Nauru, varav många nu har sagt att de kommer avsluta sin verksamhet på ön. En del personer har agerat "visselblåsare" och riskerar därmed att åtalas för att de avslöjat den desperata situationen som råder på Nauru.
-De australienska myndigheterna bör komma till samma slutsats - att omedelbart avbryta systemet med asylprövning på ön och använda skattebetalarnas pengar bättre genom att erkänna att varje asylsökande och flykting på Nauru har rätt att komma till Australien omedelbart, säger Anna Neisat.
Flyktingar och asylsökanden på ön Nauru har utsatts för övergrepp från några av öns invånare. Och trots trovärdiga uppgifter om dussintals fysiska attacker, inklusive sexuella övergrepp, mot flyktingar och asylsökande finns det vad Amnesty International erfar ingen medborgare från Nauru som har ställts till svars för detta.
Tvärtom är det asylsökande och flyktingar som blivit godtyckligt gripna och fängslade. En person som arbetade vid en serviceinrättning uttryckte det såhär till Amnesty:
"Att gripa någon godtyckligt för att skrämma personen är vanligt på Nauru."
Myndigheter på Nauru har också gripit asylsökande och flyktingar på grund av deras självskadebeteende.
- Människor med ångest som försöker ta livet av sig för att fly undan att de mår dåligt hamnar istället bakom galler - de kastas i fängelse i ett fängelse, säger Anna Neistat.
Läs det engelska pressmeddelandet här, länk till rapporten hittar du här.
Ämnen
Kategorier
Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.