Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Bahrain: Ett år av brutalt förtryck från regimen mot oliktänkande

Amnesty International beskriver i en ny rapport regimens våldsamma sätt att slå till mot både demonstranter och civilsamhället under det senaste året, något som lett till att sex personer, varav ett barn, har dött.

Rapporten, " No one can protect you": Bahrain´s year of crushing dissent, dokumenterar hur minst 169 regimkritiker - eller deras släktingar - har gripits, torterats, hotats eller förbjudits att resa av regimen.

- Genom att använda en mängd repressiva åtgärder; som trakasserier, godtyckliga fängslanden och tortyr har Bahrains regering lyckats krossa ett tidigare blomstrande civilt samhälle och brutit ned det så att det bara återstår ett fåtal personer som fortfarande vågar höja sin röst, säger Philip Luther, chef för research och påverkan vid Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Sedan mitten av 2016 har regimen i Bahrain ägnat sig åt att systematiskt utrota yttrandefriheten i landet. Måltavla har varit människorättsförsvarare, advokater, journalister, politiska aktivister, shiitiska präster och fredliga demonstranter. Även aktivister som bor utomlands har utsatts för trakasserier och hot.

Myndigheterna har allt oftare använt sig av Bahrains strafflagstiftning, som kriminaliserar yttrandefrihet, för att kunna åtala mängder av människor enbart för att de uttryckt sin åsikt.

Den framstående människorättsförsvararen  Nabeel Rajab, som är chef för Bahrain Center for Human Rights, är en av de mest utsatta människorättsförsvarararna i Baharian. Han är en samvetsfånge och sitter idag fängslad, dömd till två års fängelse för mediaintervjuer han gjort, och han riskerar ytterligare 15 års fängelse enbart för att ha twittrat.

Mellan juni 2016 och juni 2017 har Amnesty fått rapporter om nio fall av regeringskritiker som blivit torterade i fängelset, åtta av dem enbart under maj 2017.

Sedan början av 2017 har Bahrains säkerhetsstyrkor i allt högre omfattning använt våld mot stora fredliga demonstrationer. Amnesty har dokumenterat hur officerare har misshandlat demonstranter, skjutit mot dem med tårgas, skjutvapen och halv-automatiska gevär och kört in bland dem med bland annat pansarfordon.

Amnesty uppmanar myndigheterna i Bahrain att tillåta att FN:s speciella sändebud mot tortyr får tillträde till landet, och att detsamma även ska gälla andra internationella människorättsorganisationer, som Amnesty, för att dessa kunna bevaka den kraftigt försämrade situationen när det gäller mänskliga rättigheter i landet.

- Framtiden för mänskliga rättigheter i Bahrain ser mörk ut om regimen tillåts fortsätta som den gjort. Regimen måste omedelbart dra tillbaka sina säkerhetsstyrkor, frige alla samvetsfångar och låta alla civila samhällsorganisationer som varit förbjudna att återuppta sin verksamhet igen. Den måste också se till de som blivit utsatta för tortyr och andra allvarliga övergrepp får upprättelse, säger Philip Luther.

Läs hela det engelska pressmeddelandet här:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/09/bahrain-a-year-of-brutal-government-repression-to-crush-dissent

Rapporten finns bifogad som en pdf-fil.

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll