Gå direkt till innehåll
 © Natalia Jidovanu
© Natalia Jidovanu

Pressmeddelande -

Biståndsgivare sviker närmare en miljon sydsudanesiska flyktingar i Uganda

Rika länder sviker sitt ansvar att hjälpa Uganda att stödja de tusentals flyktingar som flyr från dödligt våld, sexuellt våld och andra kränkningar av mänskliga rättigheter i Sydsudan, det konstaterar Amnesty International i en kritisk rapport som lanseras före det stora givartoppmötet i Ugandas huvudstad Kampala den 22-23 juni.

Över 900 000 människor har flytt från den brutala konflikten i Sydsudan där svält och våld riktat mot etniska grupper är utbrett och det rapporteras om potentiellt folkmord. Situationen har utvecklats till Afrikas största flyktingkris, den tredje största i världen efter Syrien och Afghanistan. Hundratusentals människor har sökt säkerhet i Uganda, men otillräcklig finansiering innebär att många av dem inte får sina grundläggande behov tillgodosedda - som mat, vatten och skydd. Minst 86 procent av dem som flytt är kvinnor och barn.

- Uganda är välkomnande och generösa i en tid då många länder stänger sina gränser mot flyktingar. Men landet står under en otrolig belastning när pengarna börjar ta slut samtidigt som tusentals människor fortsätter att komma från Sydsudan varje dag, säger Muthoni Wanyeki, Amnesty Internationals regionchef för Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).

- Biståndsgivare, däribland USA, EU-länderna, Kanada, Kina och Japan, måste öka stödet till Uganda genom att garantera snabb finansiering. Detta gäller både flyktingarnas omedelbara och långsiktiga behov. Dessa flyktingar får inte bli nästa offer för staters kollektiva misslyckande kring att samarbeta i dessa frågor.

Amnesty Internationals researchers besökte flyktingläger i fyra distrikt i norra Uganda - Adjumani, Moyo, Yumbe och Arua - och såg de konkreta resultaten av den otillräckliga finansieringen. Flyktingar och biståndsaktörer talade om en desperat brist på mat, vatten, skydd och andra grundläggande rättigheter till följd av bristen på finansiering. Stöd för utsatta grupper -som barn och vuxna med funktionshinder,samt äldre -är också kraftigt bristfällig.

Amina, som bor med sin man och barn i Pagyrina-bosättningen i Adjumanidistriktet, berättade för Amnesty:

- De största problemen här är bristen på mat och vatten. Tidigare delades det ut mat men nu har det upphört. Vattentillgången är ett stort problem ... Befolkningen är stor men vi får bara vatten en gång om dagen.

Uganda har ett ansvar att erbjuda flyktingar i landet möjligheter att försörja sig, se till att de registreras och att de får nödvändig tillgång till vatten och sanitet, skydd, hälsovård, mat och utbildning. Men ett stort ansvar vilar på det internationella samfundet, och särskilt de stora biståndsgivarna, som i flera år har misslyckats med att tillgodose de akuta behov av finansiering och stöd som Uganda och FN har efterfrågat. Staterna behöver också markant utöka antalet vidarebosättningsplatser och andra säkra legala vägar för flyktingar i Uganda att kunna ta sig vidare till andra länder.

- Givartoppmötet i Kampala innebär ett tillfälle att ta konkreta steg för att förändra situationen, säger Muthoni Wanyeki.

Läs hela rapporten här.

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll