Gå direkt till innehåll
​Burkina Faso: Tusentals flickor utsätts för tvångsäktenskap

Pressmeddelande -

​Burkina Faso: Tusentals flickor utsätts för tvångsäktenskap

Tvångsäktenskap i Burkina Faso berövar tusentals flickor, vissa så unga som 13 år, på deras barndom. Det visar en ny rapport från Amnesty International.

Rapporten, Coerced and denied: Forced marriages and barriers to contraception in Burkina Fasoavslöjar att många kvinnor och flickor blir hotade eller misshandlade när de försöker ta egna beslut kring när de ska gifta sig eller skaffa barn.

- Alltför många kvinnor och flickor i Burkina Faso har ingen kontroll över sina liv, de förnekas sin rätt att välja om, när och med vem de gifter sig och om de vill ha barn. Så fort flickorna blivit gifta, förväntas de skaffa barn så snart som möjligt. Tidiga graviditeter ökar risken för att flickor dör eller upplever livsförändrande fysiska skador. Väldigt få har möjlighet att fortsätta i skolan eller komplettera sin utbildning, säger Alioune Tine, Amnestys regionchef för Väst- och Centralafrika.

Amnesty Internationals researchers har under 2014 och 2015 intervjuat 379 kvinnor och flickor och kunde fastställa flera orsaker som hindrar dem från tillgång till preventivmedel och till hälsovård. De pratade med 35 flickor som utsatts för tvångsäktenskap men som lyckats fly. Enligt Burkina Fasos lagstiftning ska flickor vara minst 17 år när de gifter sig, men i Sahelregionen är mer än hälften av alla flickor (51,3%) i åldrarna 15-17 år redan gifta.

Tidiga äktenskap och tvångsäktenskap

Familjer i Burkina Faso gifter ofta bort flickor för att gynna familjeallianser, uppnå social status eller i utbyte mot varor, pengar och tjänster. Rapporten visar också att i vissa områden är det vanligt med “Pog-lenga” eller “bonuskvinna”, vilket innebär att bruden kan ta med en yngre släkting som en “extra” brud till den nya familjen.

Céline, en 15-årig flicka som flydde på sin bröllopsdag, berättade för Amnesty International hur hon var tvungen att gifta sig med en släkting till sin mosters man:

"Jag ville inte gifta sig med mannen. Min moster sa "om du flyr, kommer vi att förgöra dig." Jag flydde från min makes hem, men när jag kom till min hemby sa min familj att jag inte kunde leva med dem. "

Flickor som vägrar tvångsäktenskap utsätts för enormt tryck från sina familjer och från samhället, inklusive hot om våld. Maria, en 13-årig flicka, berättade:

"Min pappa gifte bort mig till en 70-årig man som redan hade fem fruar. Min pappa hotade mig genom att säga att om jag inte går med på äktenskapet så kommer han att döda mig." 

Maria lyckades fly, och gick nästan 170 km under tre dagar för att söka sin tillflykt på ett härbärge för unga flickor.

Ingen valfrihet när det gäller preventivmedel

Nästan alla kvinnor och flickor som intervjuats av Amnesty International berättade att de utsätts för verbala övergrepp eller fysiskt våld när de tar upp frågan om preventivmedel med sin partner. De sa också att deras brist på kontroll över ekonomiska resurser innebar att de var tvungna att be sin partner om pengar för att köpa preventivmedel.

Nästan 30% av alla 15- till 19-åriga flickor och unga kvinnor på landsbygden är gravida eller har fått sitt första barn, trots att risken är dubbelt så stor att de dör under graviditeten eller förlossningen jämfört med kvinnor som är över 20 år när blir gravida.

Akut behov av reformer

Enligt Burkina Fasos lagstiftning är tidiga äktenskap och tvångsäktenskap redan förbjudna. Lagstiftningen är dock både bristfällig och diskriminerande, då åldersgränsen för äktenskap är 21 år för män, men 17 år för kvinnor. Lagen omfattar dessutom endast äktenskap som registreras av staten, vilket är en bråkdel av alla de äktenskap som äger rum då många äktenskap genomförs på traditionella och religiösa sätt.

Regeringen har åtagit sig att förändra lagen, men de rättsliga reformerna måste genomföras snarast för att säkerställa att alla äktenskap registreras och kontrolleras. Dessutom måste minimiåldern för äktenskap bli 18 år för alla.

Regeringen har också lyft de viktiga ekonomiska hinder som stoppar kvinnor från tillgång till hälso- och sjukvård under graviditeten. Amnesty International uppmanar regeringen att gå ännu längre och åtminstone göra några preventivmedel, som kvinnor kan använda säkert, tillgängliga utan kostnad.

- Burkina Faso har några av de högsta siffrorna i världen av tidiga äktenskap och tvångsäktenskap, och en av de lägsta siffrorna när det gäller användning av preventivmedel, säger Alioune Tine.

- Det är viktigt att regeringen upprätthåller flickors rättigheter att få ta sina egna beslut om sina kroppar, sitt liv och sin framtid. Nya åtaganden till att få ett stopp på barnäktenskap utgör ett välkommet steg, men tills dessa löften blivit verklighet, kommer flickorna att få betala priset.''

Bakgrund

Amnesty International lanserade den globala kampanjen Min kropp Mina rättigheter i Burkina Faso i juli 2015 med syftet att öka medvetenheten om de risker kvinnor och flickor utsätts för. Organisationen publicerade ett "mänskliga rättigheter manifest" som undertecknades av den nuvarande presidenten, som åtagit sig att driva en hårdare hållning när det gäller tidiga äktenskap och tvångsäktenskap.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll