Gå direkt till innehåll
​Burma: Militären tar över mark där folkgruppen rohingyas bodde - bygger baser där byar har bränts ner

Pressmeddelande -

​Burma: Militären tar över mark där folkgruppen rohingyas bodde - bygger baser där byar har bränts ner

-Dramatisk ökning av infrastruktur som handlar om "säkerhet" sedan januari

-Militära baser, helikopterplattor och vägar byggs där byar har bränts ner

-Rohingyas fördrivs från sin mark för att ge plats för byggande

Burmas delstat Rakhine håller på att militäriseras i en skrämmande snabb takt. Myndigheterna bygger bland annat baser för säkerhetsstyrkorna och gräver upp mark där rohingyabyar brändes ner till grunden för bara några månader sedan, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Genom vittnesmål från ögonvittnen och analyser av satellitbilder utförda av experter visar rapporten Remaking Rakhine State hur det sedan i januari i år har skett en ökning av förstörda, "bortskrapade", rohingyabyar och nya byggnationer - detta i områden där hundratusentals människor förra året flydde undan militärens etniska rensning.

Nya vägar och konstruktioner byggs över nedbrända rohingyabyar och mark som tillhör rohingyas, något som gör det ännu mindre sannolikt för flyktingar att återvända till sina hem.

- Vad vi ser i delstaten Rakhine handlar om "land-grabbing" utförd av militären i en gigantisk skala. Nya baser byggs som ska härbärgera samma säkerhetsstyrkor som har begått brott mot mänskligheten mot rohingyas, säger Tirana Hassan, chef för Amnesty Internationals avdelning Crisis Response.

- Det här gör att möjligheten till att ett frivilligt, säkert och värdigt återvändande för rohingyaflyktingar är ännu mer avlägsen. Inte bara har deras hem försvunnit, de här nya byggnationerna befäster den avhumaniserande diskriminering de har utsatts för i Burma.

Till och med omgivande träd och vegetation har tagits bort och lämnat stora delar av landskapet oigenkännligt. Det här reser allvarliga farhågor om att myndigheterna förstör bevis om brott som begåtts mot rohingyas, något som kan försvåra framtida utredningar.

- Bortschaktandet av hela byar är extremt oroande. Burmas myndigheter utplånar bevis om brott mot mänskligheten, och försvårar därmed framtida försök att ställa ansvariga till svars, säger Tirana Hassan.

Amnestys analys av satellitbilder har bekräftat att minst tre nya säkerhetsbaser byggs i norra Rakhine - två i Maungdaw Township och en i Buthidaung Township.

Det finns också ögonvittnen som berättat om att icke-rohingyer har bosatt sig i nya byar som byggts upp där nedbrända roghinygabyar och odlingsmarker låg.

Satellitbilder visar även hur nya flyktingmottagningscenter - som sägs vara till för att "välkomna" rohingyas när de återvänder från Bangladesh - är omgivna av stängsel och ligger nära områden där det finns en hög andel gränsvakter och militiärer. Det finns en stor oro kring att Burmas myndigheter planerar att låta rohinygas stanna i centren under lång tid och att de kommer hindras från att röra sig fritt.  

Tiotusentals rohingyas har i många år varit instängda i internflyktingläger, läs mer om det - och om hur rohinygas lever under ett apartheidsystem - här:
https://www.amnesty.se/press-och-media/#/pressreleases/burma-2286457

Läs hela det engelska pressmeddelandet här:
https://www.amnesty.org/en/documents/asa16/8018/2018/en/

Rapporten finns bifogad som pdf.

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll