Gå direkt till innehåll
Bangladesh 2017. Nyanlända rohingyer passerar gränsen till Bangladesh. ©Amnesty International /Andrew Stanbridge
Bangladesh 2017. Nyanlända rohingyer passerar gränsen till Bangladesh. ©Amnesty International /Andrew Stanbridge

Pressmeddelande -

Burma: Militären utsätter rohingyer för svält och bortrövanden - nya bevis i den pågående etniska rensningen

De burmesiska säkerhetsstyrkornas förödande våldsvåg mot rohingyafolket i delstaten Rakhine i Burma är långt ifrån över. Pågående våldsbrott har tvingat ytterligare hundratals människor att fly de senaste veckorna, det säger Amnesty International i samband med att organisationen presenterar nya bevis på etnisk rensning.

19 vittnesmål, som Amnesty samlat in under slutet av januari från nyanlända rohingyer i Bangladesh, beskriver hur påtvingad svält, bortföranden och plundring tvingat dem att fly. Under december och januari dokumenterade humanitära organisationer tusentals nyanlända, och många dagar kan stora folkmassor fortfarande synas vid gränsen.

- Genom officiella förnekanden och lögner samt gemensamma ansträngningar att neka oberoende utredare tillträde, fortsätter Burmas militär att komma undan med brott mot mänskligheten. 

Det säger Matthew Wells, krisrådgivare vid Amnesty International, som precis har återvänt från organisationens senaste researchresa till Cox’s Bazar i Bangladesh.

- Burmesiska säkerhetsstyrkor använder sig av djupt förankrade våldsmönster för att i tysthet göra sig av med så många rohingyer som möjligt. Utan effektivare internationella åtgärder kommer den här etniska rensningskampanjen att fortsätta.

Det pågående förtrycket tycks vara upplagt för att göra norra Rakhine till en odräglig plats att leva på för de tiotusentals rohingyer som bor där och är en fortsättning på de burmesiska säkerhetsstyrkors ihärdiga våldsvåg som sedan augusti förra året har drivit över 688 000 rohingyer över den bangladeshiska gränsen. 

- Sedan krisen började har det internationella samfundets svar på övergreppen mot rohingyer varit svagt och ineffektivt. Det verkar svårt att förstå hur allvarlig situationen i delstaten Rakhine är eller att kunna sätta tillräcklig med press på den burmesiska militären för att stoppa den etniska rensningen, säger Matthew Wells.

- En vapenembargo och riktade sanktioner är brådskande för att signalera att de här övergreppen inte kommer att tolereras. Det finns också ett omedelbart behov av en obehindrad och varaktig tillgång till humanitära insatser i hela norra Rakhine.

Läs det engelska pressmeddelandet här: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/02/myanmar-fresh-evidence-of-ongoing-ethnic-cleansing-as-military-starves-abducts-robs-Rohingya/

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll