Gå direkt till innehåll
2017, Burmesiska säkerhetsstyrkor följer med de hinduiska byborna till platsen där deras släktingar begravts i massgravar. ©Privat
2017, Burmesiska säkerhetsstyrkor följer med de hinduiska byborna till platsen där deras släktingar begravts i massgravar. ©Privat

Pressmeddelande -

Burma: Nya bevis för att en väpnad Rohingyagrupp har dödat hinduer i delstaten Rakhine

  • Nya bevis och vittnesmål avslöjar hur hinduer i delstaten Rakhine har utsatts för massakrer.
  • Män, kvinnor och barn samlades ihop och dödades. 
  • FN och oberoende utredare måste omedelbart får tillträde till delstaten Rakhine.

En rohingysk väpnad grupp är ansvarig för åtminstone en, och möjligtvis två, massakrer på uppemot 99 hinduiska kvinnor, män och barn - samt ytterligare dödande och bortförande av hinduer - under augusti 2017. Det avslöjar Amnesty International i en ny rapport efter att ha gjort en utredning i delstaten Rakhine.

Baserat på ett dussintal intervjuer, som utfördes i delstaten Rakhine och vid gränsen till Bangladesh, samt bildbevis som har analyserats av rättsmedicinska experter, kan Amnesty konstatera hur Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) har satt skräck i hinduer och andra etniska grupper med sina brutala attacker.

- Vår senaste utredning sätter ljuset på ARSA:s underrapporterade människorättskränkningar som pågått i norra Rakhine. Att det blir ett ansvarsutkrävande för dessa grymheter är lika viktigt som att de burmesiska säkerhetsstyrkorna hålls ansvariga för de brott mot mänskligheten som de begått i samma område, säger Tirana Hassan chef för Amnesty Internationals avdelning Crisis Response.

Avrättningarna ägde rum bara dagar efter det att ARSA attackerade runt 30 burmesiska säkerhetsposteringar den 25 augusti vilket satte igång massiva våldsangrepp mot rohingyer utförda av burmesisk säkerhetstjänst. Amnesty och andra organisationer har dokumenterat hur säkerhetsstyrkorna har mördat, våldtagit och torterat bybor samt bränt ner hela byar - vilket utgör brott mot mänskligheten enligt internationell rätt. Över 693 000 rohingyer har tvingats fly till Bangladesh där de fortfarande är kvar.

Tiotusentals människor från andra etniska och religiösa grupper har också flytt inom delstaten under våldsamheterna. Även om många av dem har återvänt hem, fortsätter andra att leva på flykt - antingen för att deras hem bränts ner eller för att de fruktar attacker från ARSA om de återvänder till byarna.

-ARSA:s fruktansvärda attacker följdes av den burmesiska militärens etniska rensning av rohinygas. Både måste fördömas - människorättskränkningar från ena sidan kan aldrig rättfärdiga övergrepp från den andra sidan, säger Tirana Hassan.

Vid ett möte som hölls av FN:s säkerhetsråd i förra veckan, kritiserade Burmas representanter några i FN för att bara lyssna på den ena parten och för att inte erkänna att ARSA har begått brott.

- Burmas regering kan inte kritisera det internationella samfundet för att vara partiskt och samtidigt neka tillgång till norra Rakhine. Omfattningen av ARSA:s övergrepp och den burmesiska militärens kränkningar kommer inte att stå klara förrän oberoende människorättsutredare och den av FN utsedda ”fact finding mission” får ett fullständigt och obehindrat tillträde till hela delstaten Rakhine, säger Tirana Hassan.

Rapporten finns bifogad som pdf.

Länk till hela pressreleasen på engelska: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/05/myanmar-new-evidence-reveals-rohingya-armed-group-massacred-scores-in-rakhine-state/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll