Gå direkt till innehåll
Burundi: Utomrättsliga och systematiska avrättningar måste utredas

Pressmeddelande -

Burundi: Utomrättsliga och systematiska avrättningar måste utredas

Under den blodigaste dagen hittills i Burundis eskalerande kris dödade säkerhetsstyrkorna systematiskt dussintals personer, bland annat genom utomrättsliga avrättningar, det säger Amnesty International i en ny rapport.

Övergreppen ger oroande föraningar om vad som kan komma att ske när det gäller Burundis framtid.I rapporten "My children are scared": Burundi´s deepening human rights crisis har Amnesty dokumenterat utomrättsliga avrättningar, godtyckliga frihetsberövanden och plundringar utförda av polisen i Bujumbura den 11 december 2015.

- Gatorna i Bujumbura var kantade med lik, många var skjutna med ett skott i huvudet och minst en kropp hittades bunden. Säkerhetsstyrkornas våldsamma taktik den här dagen representerar en dramatisk ökning i omfattning och intensitet jämfört med tidigare. Män släpades ut från sina hem och sköts på nära håll, andra sköts i samma ögonblick som de öppnade dörren, säger Muthoni Wanyeki, regionchef för Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).

Amnestys rapport ger en bild av vad som hände den 11 december. Som svar på väpnade attacker mot tre militäranläggningar i Bujumbura startade polisen en kedjeoperation av sökande i flera så kallade "politiska oppositionsområden". Under några av de här operationerna blev polis beskjuten från beväpnade ungdomar. Som svar gick de från hus till hus och frihetsberövade människor godtyckligt, plundrade folks hem och dödade dussintals.I området Nyakabiga beskrev boende för Amnesty hur kropparna av minst 21 män hittades på gator, i hus och i dräneringsdiken. Amenstys researches fann stora pölar med blod där några av offren hade dödats. Bland de dödade fanns bland andra en funktionsnedsatt man, en tonårig äggförsäljare, en hushållsarbetare, en lärare och en man som sålde mobiler. Flera av offren var barn, bland annat en 15-årig pojke som sköts i huvudet när han försökte söka skydd i ett uthus. De flesta av kropparna samlades ihop av myndigheterna och togs till en okänd plats.

Nästa dag förklarade arméns talesperson att 79 "fiender" hade dödats, samt fyra poliser och fyra soldater. Att karaktärisera de döda som "fiender" antyder att de tillhörde den politiska oppositionen - och även om vissa av dem kan ha varit inblandade i attackerna mot militäranläggningarna eller kämpat mot säkerhetsstyrkorna i bostadsområdena - så är det ett påstående som helt klart inte stämmer för flera av de dödade.

De burundiska myndigheterna har en rad lagliga verktyg att ta till för att möta den nuvarande säkerhetssituationen. De måste omedelbart hålla tillbaka säkerhetsstyrkorna så att de upphör med sin våldsamma taktik. En utredning som tillkännagetts av riksåklagaren den 17 december är ett första steg - om teamet tillåts utföra sitt arbete på ett självständigt, opartiskt och grundligt sätt.

- Dödandet visar på ett skrämmande vis vilken växande människorättskris Burundi står inför, och det brådskande behovet för både regionen och resten av det internationella samfundet att agera kraftigt. Det agerandet bör inkludera ett uppdrag för oberoende experter att så snart som möjligt undersöka brott mot internationell rätt och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det måste komma till en omedelbar och opartisk undersökning av polisens brott den 11 december och andra händelser. Alla som misstänks ha ett ansvar för dessa avskyvärda brott måste ställas till svars inför en civil domstol, säger Muthoni Wanyeki.


BAKGRUND

Rapporten har sammanställts efter en två veckors-researchresa till Burundi.

De flesta som dödades den 11 december bodde i Musaga, Mutakura, Nyakabiga, Ngaraga, Cibitoke och Jabe - alla distrikt som i huvudsak bebos av tutsier, en minoritet i Burundi. De här områdena betraktas av myndigheterna som "för-oppositionen områden", eftersom protesterna som började i april mot president Nkurunzizas förslag att ställa upp för en tredje presidentperiod startade här.

Händelserna den 11 december ägde rum efter månader av brutalt dödande i Bujumbura. Dagen före attacken, den 10 december, rapporterade FN att över 300 personer hade blivit dödade sedan slutet av april. Flera fall av godtyckliga frihetsberövanden och påtvingade försvinnanden, så väl som vad som verkar vara ett systematiskt användande av övergrepp av både säkerheststyrkorna och Imbonerakure, en väpnad ungdomsgrupp lierad med det reagerande partiet, har också bidragit till den snabba försämringen när det gäller situationen för de mänskliga rättigheterna i landet.

Bildtext: Bilden visar människor som samlats vid kropparna från fem unga män som blev utomrättsligt avrättade av polis i Cibitokeområdet i Bujumbura den 9 December 2015. Bilden är tagen av Amnestys researchers.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll