Gå direkt till innehåll
Denna bild på Chelsea är tagen fängelset 2015. Chelsea har explicit uttryckt att hon vill att  denna bild används i kommunikation kring henne, då bilden representerar hur hon har tvingats se ut under sin tid i fängelset.
Denna bild på Chelsea är tagen fängelset 2015. Chelsea har explicit uttryckt att hon vill att denna bild används i kommunikation kring henne, då bilden representerar hur hon har tvingats se ut under sin tid i fängelset.

Pressmeddelande -

Chelsea Manning släpps fri!

Med bara några dagar kvar på sitt ämbete har president Obama förkortat Chelsea Mannings 35-åriga straff. Enligt uppgift kommer Manning att friges i maj i år.

Chelsea Manning, menig soldat i USA:s armé, dömdes till 35 års fängelse den 21 augusti 2013 efter att ha läckt hemligstämplat amerikanskt regeringsmaterial till webbplatsen Wikileaks. Några av dokumenten påtalar vad som kan vara människorättskränkningar och brott mot den internationella humanitära rätten, begångna både av amerikanska trupper, av afghanska och irakiska styrkor som samverkat med USA:s armé, samt av underrättelsetjänsten CIA. Ingen har åtalats för de övergrepp som dokumenten Manning läckte avslöjade.

Straffet som utdömdes var mycket längre än för militärer som dömts för åtalspunkter som mord, våldtäkt och krigsbrott, liksom för andra som dömts för att ha läckt hemligstämplat material till allmänheten.

Amnesty International svenska sektionen har arbetat för Chelsea Manning under många år, bland annat inom kampanjen Skriv för Frihet 2014. Amnesty välkomnar straffomvandlingen men uppmanar president Obama att även benåda Edward Snowden.

Läs mer i den engelska pressreleasen här.

För mer information om Chelsea Manning, läs här.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll