Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Chile skrotar totalförbudet mot abort

Amnesty International välkomnar beslutet den 21 augusti i Chiles konstitutionsdomstol att stödja avkriminalisering av abort under tre omständigheter. Det är en viktig seger för mänskliga rättigheter och ett steg i rätt riktning för att skydda kvinnors och flickors liv och hälsa i Chile.

- Framgången är resultatet av den kamp som miljontals kvinnor över hela den amerikanska kontinenten, och runt om i världen, driver för att bekämpa mycket hårda abortlagar som straffar kvinnor och driver dem att söka hemliga och farliga aborter med fara för deras hälsa och liv, säger Katarina Bergehed, sakkunnig när det gäller kvinnors rättigheter på Amnesty i Sverige.

Nuvarande president Michelle Bachelet lade år 2015 fram ett lagförslag för Chiles parlament som ger flickor och kvinnor rätt till abort under vissa omständigheter. I mars 2016 godkändes förslaget av parlamentet och i juli i år ställde sig även en majoritet i senaten bakom förslaget. Godkännandet av konstitutionsdomstolen var det sista steget innan lagen kan träda i kraft.

Beslutet innebär att Chiles grundlag nu kommer att tillåta abort när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, när den gravida kvinnans liv är i fara och när fostret är livsodugligt.

- Nu återstå att lagen faktiskt tillämpas så att kvinnor och flickor kan få tillgång till den hälsovård de behöver och att reformen öppnar dörren för att de fullt ut kan åtnjuta sina sexuella och reproduktiva rättigheter i praktiken, säger Katarina Bergehed.

Chile var ett av de få länderna i världen med ett totalt förbud mot abort. På den amerikanska kontinenten är abort helt förbjudet i Dominikanska republiken, Haiti, Honduras, El Salvador, Nicaragua och Surinam.

Amnesty International har arbetat för avkriminalisering av abort sedan 1997. Organisationen har under flera års tid drivit kampanjer för att totalförbudet mot abort i Chile och flera andra länder ska avskaffas.

Globalt sett är det idag 65 länder som antingen helt förbjudit abort eller som bara tillåter abort om kvinnans liv annars riskeras.

Läs mer här, via Center for Reproductive Rights: http://worldabortionlaws.com/map/

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll