Gå direkt till innehåll
	Foto: Karl Ferguson Jr.
Foto: Karl Ferguson Jr.

Pressmeddelande -

​Colin Kaepernick tilldelas Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award 2018

Idrottsmannen och aktivisten Colin Kaepernick hedras med Amnesty Internationals Ambassador Of Conscience Award 2018.

- Han är en atlet som numera är världskänd för sin aktivism på grund av att han vägrar att acceptera eller ignonera rasism. Precis som andra pristagare före honom har Colin Kaepernick valt att höja sin röst och inspirera andra trots egna personliga och professionella risker. När kända profiler står upp för mänskliga rättigheter ger det andra kraft i kampen mot orättvisor. Colin Kaepernicks engagemang är desto mer beundransvärd då han blivit hårt ansatt av dem med makt, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Det var under försäsongen 2016 av American National Football League som Colin Kaepernick gick ned på knä när nationalsången spelades som ett sätt att uppmärksamma de många svarta människor som dödats av polisen. Det här satte igång en proteströrelse som följer en tradition av fredliga protester som funnits genom historien.

-Jag tackar Amnesty International för utmärkelsen men jag delar priset med det oräkneligt antal människor världen över som slåss mot polisbrutalitet. För att citera Malcolm X - precis som han sa att han skulle stötta den som, oavsett hudfärg, ville förändra den här världens bedrövliga tillstånd - så finns jag här för att ansluta mig till allas er kamp mot polisbrutalitet, sa Colin Kaepernick.

Priset kommer att presenteras officiellt vid en prisceremoni i Amsterdam, Nederländerna lördagen den 21 april.

Ambassador Of Conscience Award är Amnesty Internationals mest prestigefyllda människorättspris som uppmärksammar människor som visar enastående ledarskap och mod i kampen för mänskliga rättigheter.

Colin Kaepernicks tal finns bifogat som pdf.

Läs mer om priset här:
https://www.amnesty.org/en/art-for-amnesty/ambassador-of-conscience/

Länk till engelska pressemeddelandet i sin helhet finns här: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/04/colin-kaepernick-ambassador-of-conscience/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Relaterat innehåll