Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Colombia: Säkerhetsstyrkor sköt ihjäl make till urfolksledare

Urfolk i Colombia får återigen betala priset för vad som verkar vara en väpnad konflikt utan ände, säger Amnesty. Detta sedan Edwin Legarda, make till urfolksledaren Aida Quilcué, dödats av säkerhetsstyrkor. Det fordon Edwin Legarda färdades i träffades 17 gånger och han avled senare på sjukhus till följd av sina skottskador.


Edwin Legarda sköts och dödades av säkerhetsstyrkor i staden Popayán, i södra Colombia, när han skulle hämta sin fru, som var på väg hem efter att ha deltagit vid mänskliga rättighetsrådets (HRC) årliga granskning av Colombia. Aida Quilcué är ledare för urfolksorganisationen Consejo Regional Indígena del Cauca.
Vid mötet, som hölls i Genève, hade hon uppmärksammat människorättsbrott mot urfolk, inklusive säkerhetsstyrkors dödande. Hon har även spelat en framträdande roll i demonstrationer som nyligen hölls av urfolk för rätten till mark och i protest mot människorättsbrott.

- Edwin Legardas död riktar återigen fokus mot den växande oro för civila som dödas av säkerhetsstyrkor och den utsatta position som urfolk i Colombia befinner sig i. De colombianska myndigheterna måste omedelbart genomföra en grundlig och oberoende undersökning av dödsfallet och ställa de skyldiga inför rätta, säger Amnesty.

Tills en sådan utredning har genomförts är det fortfarande oklart om fordonet som Edwin Legarda färdades i var det tilltänkta målet eller om det egentligen var Aida Quilqué som var måltavlan.

De colombianska myndigheterna måste även vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda ledare för urfolk och därmed ge dem möjligheter att utföra sitt jobb vilket är att främja och försvara urfolks mänskliga rättigheter.

Evelina Franzén
Amnesty Press och media

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.