Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

COLOMBIA: Ursprungsfolk kämpar för sin överlevnad

I en ny rapport kritiserar Amnesty den ökning av attacker mot ursprungsfolk i Colombia som skett under 2009. Organisationen lägger skulden för övergreppen på gerillagrupper, säkerhetsstyrkor och paramilitära grupper.

- Attacker mot ursprungsfolk i Colombia ökar. De dödas, hotas, tvingas bort från sina områden och in i den väpnade konflikten. Det är hög tid att Colombias regering tar sina åtaganden på allvar och omgående vidtar åtgärder för att skydda dem, sade Marcelo Pollack, Amnestys Colombiautredare. 

Enligt uppgifter från den Nationella Organisationen för Ursprungsfolk i Colombia, dödades under 2009 minst 114 kvinnor, män och barn och tusentals tvingades från sina hem. I sin rapport påtalar Amnesty att brott som begås mot ursprungsfolk sällan utreds av myndigheterna. 

Tusentals indianer har tvingats lämna sina hem på grund av de intensiva strider som pågår men de har också tvingats bort för att områdena har rik tillgång på mineraler och olja. Andra som har velat lämna har inte kunnat på grund av landminor som placerats ut av väpnade grupper. 

Tillgången till mat och livsviktiga läkemedel har hindrats av de stridande parterna, som ofta hävdar att dessa varor går till fienden. Alla parter i konflikten har ockuperat skolor och använd dem som militärbaser, lärare har gång på gång utsatts för attacker vilket hindrar ursprungsfolkens möjlighet till utbildning. 

- Om inte myndigheterna omgående börjar arbeta för att skydda Colombias ursprungsfolk, finns en påtaglig risk att många av dem kommer försvinna som folkgrupper, sade Marcelo Pollack. 

Hälften av alla mord under 2009 har drabbat Awáindianernas. De äger kollektivt mark och floder i reservatet El Gran Rosario i den sydvästra regionen Nariño. Området är strategiskt viktigt för de stridande parterna och även för narkotikaligor som också härjar i området. Den 26 augusti 2009 dödades tolv Awáindianer, varav sex barn och ett spädbarn, och många fler skadades då beväpnade män i huvor och arméns uniformer attackerade deras by. Efter massakern flydde 300 Awáindianer till staden Tumaco och lämnade sina hem, tillhörigheter och levebröd bakom sig. Flera veckor senare bodde de fortfarande under bar himmel eller i egenhändigt byggda skjul. Tillgången till mat, vatten och sanitet var knapp.

Amnesty uppmanar alla parter i konflikten, inklusive gerillagrupper och Colombias säkerhetsstyrkor, att respektera ursprungsfolkens rättighet att inte dras in i konflikten, samt att respektera de områden de lever i och är beroende av för sin överlevnad.

Läs rapporten "The struggle for survival and dignity: Human rights abuses against indigenous peoples in Colombia"

Malin Eriksson, Amnesty Press och media

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.