Gå direkt till innehåll
Det totala abortförbudet i El Salvador får förödande konsekvenser

Pressmeddelande -

Det totala abortförbudet i El Salvador får förödande konsekvenser

El Salvadors extrema anti-abortlag får förödande effekter för barn vars mödrar har fått missfall eller andra akutagynekologiska komplikationer och som hålls fängslade, anklagade för att ha utfört illegala aborter. Det visar en ny rapport från Amnesty International.

Separated families, broken ties, visar hur barn till kvinnor som fängslats på grund av anti- abortlagen ofta lever under stora ekonomiska svårigheter och att de förhindras från att ha kontakt med sina mammor.

- Varje gång myndigheterna i El Salvador låser in en kvinna för ett missfall eller för att hon drabbats av komplikationer i samband med en graviditet så dömer de också hennes barn till ett liv i fattigdom och trauma, säger Astrid Valencia, Amnesty Internationals utredare för Centralamerika.

Minst 19 kvinnor sitter idag fängslade på grund av det totala abortförbudet, åtalade för allvarliga brott såsom mord - och dömda till långa fängelsestraff på svaga eller ofullständiga bevis. Många av dem var också de som stod för försörjningen i hemmet. När de fängslats får deras familj och släkt ansvaret för att ta hand om deras barn, ofta under extremt svåra omständigheter.Bristen på pengar och de långa avstånden mellan hemmet och fängelset hindrar många av familjerna från att kunna besöka kvinnorna. I en del fall har barnen inte sett sina mammor på flera månader.

Ett exempel som nämns i rapporten är Maria Teresa Rivera, en 32-årig kvinna som avtjänar ett 40-årigt fängelsestraff för "mord med särskild hänsynslöshet" efter att hon fått ett missfall - hon har bara sett sin 10-åriga son fyra gånger sedan hon fängslades 2011. Sonen bor hos farmodern som har det dåligt ställt ekonomiskt, flera timmars resa från fängelset. Maria Teresa greps efter det att farmodern hittat henne i badrummet, blödande och medvetslös. Sjukhuspersonalen anmälde henne till polisen och anklagade henne för att att ha försökt utföra en abort.

Efter en förändring i brottsbalken 1998 så är abort i El Salvador nu totalförbjudet under alla förhållanden - även när graviditeten är ett resultat av en våldtäkt, incest eller när kvinnans liv är i fara. Ändringen i lagstiftningen har lett till både felaktiga åtal och en felaktig tillämpning avstraffrättendär kvinnor genast antas vara skyldiga. Kvinnor med svaga ekonomiska resurser påverkas särskilt hårt av förbudet.

- El Salvadors sätt att använda sig av begreppet "skyldig till motsatsen bevisas" när det gäller kvinnor som drabbats av graviditetskomplikationer har kostat flera kvinnor livet och orsakat fängelsedomar på upp till 40 år för en del. Det har också skapat en kultur av rädsla hos läkare och patienter. Det är hög tid att El Salvador avskaffar det här förlegade förbudet, fortsätter Astrid Valencia.För mer information:

El Salvador's total ban on abortion: The facts (Briefing, 5 November 2015)
https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/11/el-salvador-total-abortion-ban/

Abortion is not a crime, doctors warn governments (press release, 20 November 2015)
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/11/abortion-is-not-a-crime-doctors-warn-governments/

Agera mot El Salvadors abortlagstiftning genom vår kampanj Skriv för frihet, och fallet Teodora del Carmen Vásques (på bilden) som dömdes till 30 års fängelse efter att hon fött ett dött barn i slutet av sin graviditet. 

http://skriv.amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Relaterat innehåll