Gå direkt till innehåll
Övervakningskameror. Foto: Pixabay
Övervakningskameror. Foto: Pixabay

Pressmeddelande -

Digitala aktivister ska avslöja omfattningen på användningen av ansiktsigenkänningsteknik i New York

Amnesty International lanserar det innovativa projektet Decode Surveillance NYC som gör att digitala aktivister från hela världen tillsammans kan kartlägga offentliga övervakningskameror med ansiktsigenkänningteknik som kan användas för att spåra människor över hela New York City. Projektet är det senaste i Amnestys banbrytande arbete Decoders. Och hittills har 115 frivilliga i Sverige deltagit i projektet.

— Genom att använda kraften i digital aktivism över hela världen kommer Decode Surveillance NYC att försöka visa att det i praktiken är omöjligt för New York-bor att inte spåras i deras vardag med hjälp av ansiktsigenkänning , säger Matt Mahmoudi, researcher inom artificiell intelligens och mänskliga rättigheter på Amnesty International.

Massövervakning med ansiktsigenkänningsteknik hotar vår integritet och våra mänskliga rättigheter. I USA har tekniken även visat sig diskriminera svarta människor eftersom algoritmerna bakom tekniken har betydligt lägre träffsäkerhet på svarta personer än vita. Tekniken riskerar att stärka den rasism som återfinns inom den amerikanska poliskåren och leder till att oproportionerligt många oskyldiga svarta personer grips. Decode Surveillance NYC blir därmed ett unikt verktyg för Amnestys globala kampanj Ban the Scan vars mål är ett globalt förbud av ansiktsigenkänningsteknik för massövervakning.

— Hur myndigheter väljer att använda ansiktsigenkänningsteknik är minst sagt oroande. Många städer världen över är bara en uppgradering från att använda ansiktsigenkänningsteknik som riskerar att förstärka diskriminering i polisens arbete och utgör ett hot mot rätten till mötes- och yttrandefrihet. Amnesty kräver ett totalförbud mot användning, utveckling, produktion och försäljning av ansiktsigenkänningsteknik i massövervakningssyfte, säger Brittis Edman, policychef på Amnesty Sverige.

I Decode Surveillance NYC-projektet kommer digitala aktivister hjälpa till att markera och klassificera övervakningskameror i New York. Det enda som krävs för att kunna delta är tillgång till en mobiltelefon eller dator. I Sverige smyglanserades projektet den 14 april och hittills har 115 svenskar deltagit i projektet. Ett första resultatet förväntas sedan bli ett underlag för en kampanj inför en viktig omröstning i delstaten New York i juni, om ett förbud för delstatens polis att använda biometrisk övervakning, inklusive ansiktsigenkänning. Ett förbud mot användning av denna diskriminerande teknik i New York blir ett kraftfullt budskap till brottsbekämpande myndigheter över hela världen.

— Polisens användning av ansiktsigenkänning i New York förstärker den strukturella rasismen. Detta är symboliskt för hur brottsbekämpande myndigheter globalt använder ny teknik mot de mest marginaliserade grupperna. Vår förhoppning är att ett förbud mot användning av ansiktsigenkänningsteknik i New York blir ringar på vattnet i andra städer runt om i världen, säger Matt Mahmoudi.


Bakgrund Amnesty Decoders

Aktivister i olika Decoders-projekt har hjälpt Amnesty att undersöka och avslöja kränkningar av mänskliga rättigheter i en omfattning som annars hade varit omöjlig. Sedan projektets lansering 2016 har mer än 50 000 frivilliga från 150 länder deltagit. Tillsammans har man gått igenom enorma datamängder och bearbetat mer än 1,5 miljoner uppgifter. Detta har varit en stor hjälp när Amnestys researchers bland annat dokumenterat hur den USA-ledda militära koalitionens bombningar förstörde nästan 80 procent av den syriska staden Raqqa, hjälpt till att upptäcka ödelagda byar i Darfur, hålla oljebolag ansvariga för tusentals oljeutsläpp i Nigeria och analysera tweets för att dokumentera omfattningen av hotet mot kvinnor på nätet.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916