Gå direkt till innehåll
Efter 43 år i isoleringscell är Albert Woodfox äntligen fri!

Pressmeddelande -

Efter 43 år i isoleringscell är Albert Woodfox äntligen fri!

Albert Woodfox dömdes, tillsammans med Herman Wallace, för mord på en fängelsevakt i en mycket bristfällig rättegång. Han har efter det tillbringat 43 år i fängelse, de flesta av dem i isolering, i Louisiana.


Den 19 februari, på sin 69-årsdag, fick han äntligen gå ut i frihet igen. En oerhört efterlängtad nyhet. Albert skickade i samband med frivigningen följande hälsning till alla som följt och arbetat med hans fall:


- Jag vill tacka min bror Michael för att ha stått vid min sida under alla dessa år, och Robert King, som felaktigt spenderade 30 år i isolering. Jag skulle inte klarat mig utan deras, och min kära vän Herman Wallace (som avled 2013), modiga stöd.
Jag vill också tacka de många medlemmarna av Free the Angola 3, Amnesty International och Roddick Foundation, som alla stöttat mig under den här långa kampen (...).

Han tackade också sina advokater och berättade att även om han såg fram emot att bevisa sin oskuld i en ny rättegång så väljer han att lägga allt bakom sig, på grund av sin ålder och sviktande hälsa.

- Inget kommer någonsin att reparera den grymma, inhumana och nedvärderande behandling som staten Louisana orsakat Albert. Men den här försenade rättvisan, på hans 69-årsdag, är något han strävat efter mer än halva sitt liv, säger Jasmine Heiss på Amnesty i USA. 

Läs mer här:

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll