Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EGYPTEN Krav på utredning av militärens tortyr

Amnesty kräver utredning av militärens agerande under protesterna i Egypten. Anledningen är att vittnesmål har lämnats om att den egyptiska militären torterade demonstranter som greps dagarna innan Mubarak avgick .

- De egyptiska myndigheterna har offentligt deklarerat att de efter alla år av förtryck vill skapa ett samhälle med frihet och demokrati. Dessa löften måste infrias i praktiken genom direkta handlingar, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys avdelning för Nordafrika och Mellanöstern.

- Militären måste ingripa och stoppa tortyr och andra övergrepp mot fångar, som vi vet förekommer i militära häkten. 
Personer som nyligen släppts har berättat för Amnestys utredare på plats i Egypten att militären utsatte gripna demonstranter för elchocker, de misshandlades med slag och käppar för att framtvinga information om planerade demonstrationer. 

- Myndigheterna måste omedelbart utfärda tydliga instruktioner till säkerhetsstyrkorna och till militären att tortyr och annan form av misshandel inte är tillåten och att de som gör sig skyldiga till sådana övergrepp kommer att ställas till svars, säger Malcolm Smart. 
En 29-årig man berättar om hur han torterades av militären i ett annex till det egyptiska muséet invid Tahrirtorget. 

- De kallade mig förrädare och utländsk agent, tvingade mig att ta av mig allt utom underkläderna och att lägga mig med ansiktet mot golvet. De slog mig med en piska, stampade på min rygg och på mina händer med sina stövlar. De sparkade mig. Många andra demonstranter utsattes för samma behandling.

Efter ett förhör som genomfördes av en man i civila kläder, misshandlades 29-åringen (namnet hemlighålls av säkerhetsskäl) av en soldat som slog honom i huvudet med en stol tills han förlorade medvetandet. Mannen berättar för Amnesty att han den 4 februari flyttades till en annan lokal, där fortsatte misshandeln, han utsatters även för elchocker och hotades med våldtäkt. Senare fördes han till ett militärfängelse i El Heikstep norr om Kairo. Soldaterna fortsatte misshandla honom tills han släpptes den 10 februari. 

En 18-årig student berättade för Amnesty att han torterades efter att han gripits i närheten av Tahrirtorget den 3 februari.- De hängde mig upp och ned i taket och sänkte ned mitt huvud i en vattentunna. De sa åt mig att erkänna att jag fått träning i Israel eller Iran. De gav mig elchocker så att jag svimmade. 

Amnesty har även talat med anhöriga till två bröder som fortfarande sitter häktade utan åtal i Torafängelset söder om Kairo. De greps av militärpolis den 30 januari när de delade ut flygblad till stöd för protesterna. De har berättat för sina anhöriga att de piskades och fick elchocker. 
Amnesty kräver att de egyptiska myndigheterna omedelbart offentliggör namnen på samtliga personer som sitter häktade och var de hålls. Personer som enbart deltagit i fredliga protester ska släppas, finns det misstankar om brott ska de personerna få en korrekt rättegång.

Läs den 18-årige studentens vittnesmål, dokument bifogas

--
Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.