Gå direkt till innehåll
 Teodora del Carmen Vásquez får äntligen lämna fängelset i El Salvador.
Teodora del Carmen Vásquez får äntligen lämna fängelset i El Salvador.

Pressmeddelande -

El Salvador: Teodora är fri!!!

Idag, den 15 februari frigavs Teodora del Carmen Vásquez i El Salvador. Tidigt på morgonen lämnade hon kvinnofängelset Ilopango. Hon möttes av sin familj och organisationer, däribland Amnesty, som kämpat för hennes frihet.

Det har gått 10 år sedan Teodora dömdes till 30 års fängelse för mord. I själva verket hade hon fått komplikationer under sin graviditet, vilket resulterade i ett dödfött barn. Människor över hela världen har engagerat sig för Teodora och vi är många som delar hennes och familjens glädje denna dag.

- Att Teodora nu återfår sin frihet, beror på att myndigheterna beslutat att bevilja hennes ansökan om att få straffet kortat. Det är en fantastisk nyhet i alla bemärkelser, utom en: Teodora har inte begått något brott och borde inte ha suttit en enda dag i fängelse, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter Amnesty Sverige.

Amnesty Internationals Amerikachef, Erika Guevara-Rosas, säger i ett uttalande att frigivningen av Teodora måste bli början till en ändring av abortlagstiftningen i landet, en lagstiftning som orsakat så mycket diskriminering, lidande och orättvisa. Minst 27 kvinnor sitter idag fängslade på grund av anti-abortlagen.

Länk till den engelska pressreleasen:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/02/el-salvador-release-of-woman-jailed-for-stillbirth-must-signal-end-of-total-abortion-ban/

Länk till Amnesty Norges FB och en film där Teodora kramar om sin son.
Amnesty Norge var på plats för att ta emot Teodora.
https://www.facebook.com/AmnestyNorge/videos/10155384052678652/

Abortförbudet är ett grundproblem
Vem som helst kan få missfall eller andra komplikationer under en graviditet. Teodoras fall visar att om och när det händer så finns ingen hjälp att vänta – men desto mer att frukta.

Grundproblemet är El Salvadors lagstiftning som totalförbjuder och kriminaliserar abort. Den slår särskilt hårt mot unga och fattiga kvinnor. Dessutom leder den till att kvinnor som får missfall eller komplikationer i samband med graviditet, misstänkliggörs. Först anklagas de för att själva försökt göra abort, sedan för mord. Idag sitter över 25 kvinnor dömda för mord efter sådana händelser. Och de riskerar att bli fler om inte El Salvador ändrar sin abortlag.

Förändring i sikte?
I oktober 2016 lades ett förslag fram om att ändra abortlagen och tillåta abort under vissa omständigheter. För att förslaget ska tas upp till diskussion i parlamentet måste det först godkännas av en lagkommission. Trots att över ett år har gått och trots kvinnorättsförsvarares intensiva arbete, har medlemmarna i lagkommissionen ännu inte godkänt förslaget. De politiska partierna vill inte ta i frågan före valet som ska hållas i mars 2018.

Amnesty kommer att fortsätta arbeta för att totalförbudet mot abort skrotas och att abort avkriminaliseras. Ingen flicka eller kvinna ska straffas för att hon gjort abort. Ingen ska tillbringa årtionden i fängelse för att hon fått missfall.

Bakgrund
Sommaren 2007 var Teodora del Carmen Vásquez höggravid i nionde månaden. En dag attackerade Teodora av okända män på gatan och en av dem slog henne hårt i magen. Några dagar senare, när hon var på jobbet, fick hon svåra buksmärtor och ringde därför larmcentralen. Hon kände ett behov av att gå på toaletten men på vägen dit svimmade hon. En av Teodoras kollegor ringde polisen.

Teodora behövde vård, men sattes istället i handbojor. Hon anklagades för att ha gjort abort men dömdes senare till 30 års fängelse för “mord under försvårande omständigheter” efter en bristfällig rättegång. Teodora, som kommer från en fattig familj, hade inte råd att anlita en försvarsadvokat.

I december 2017 togs Teodoras fall upp för omprövning. Det gav domstolen möjlighet att rätta till den tidigare, felaktiga domen. Men förhoppningarna om att Teodora skulle frikännas infriades inte. Istället fastställdes domen och hon skickades tillbaka till fängelset. 

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll