Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En sjukvård i sönderfall

Att amputeringar och andra stora operationer utförs utan att patienten får bedövning, är bara en indikation som tyder på att Nordkoreas sjukvårdssystem håller på att falla samman, konstaterar Amnesty i en rapport som släpps idag.

Rapporten, The Crumbling State of Health in North Korea, bygger på intervjuer med nordkoreaner och sjukvårdspersonal som beskriver ett knappt fungerande sjukvårdssystem där brist på medicin och epidemier leder till undernäring.


Vittnen berättar om sjukhus där kanyler inte steriliseras och lakan som inte tvättas regelbundet.


- Nordkorea klarar inte ens att tillhandahålla den mest grundläggande sjukvården för sin befolkning. Detta drabbar särskilt de människor som är för fattiga att betala för sjukvård, sade Catherine Baber, biträdande chef för Asienavdelningen.

Enligt Världshälsoorganisationens, WHO, senaste statistik, spenderar Nordkorea minst pengar på sjukvård i världen - mindre än en dollar per person och år.

Den nordkoreanska regeringen hävdar fortfarande att deras sjukvårdssystem är gratis för alla, men många som Amnesty har intervjuat har berättat att de fått betala för alla läkarbesök sedan 1990-talet. Läkarna betalas oftast med cigaretter, alkohol eller mat för enkla undersökningar, och med kontanter för medicinska tester och operationer.

Istället för att besöka läkare, visar rapporten, går många till marknaden för att köpa mediciner för självmedicinering, enligt egna diagnoser eller råd från försäljaren på marknaden. De nordkoreanska myndigheterna förbjöd nyligen ett kraftigt beroendeframkallande smärtstillande preparat, som många nordkoreaner använt som universalmedel.

- Regeringens misslyckande att erbjuda grundläggande kunskaper om användning av medicin oroar speciellt mycket eftersom landet försöker bekämpa en tuberkulosepidemi, ett växande antal patienter har utvecklat resistens mot den tuberkulosmedicin som föreskrivs. Det nordkoreanska folket är i kritiskt behov av läkemedel- och matbistånd, säger Catherine Baber.

Amnesty uppmanar nu biståndsländerna att fortsätta lämna humanitärt bistånd till Nordkorea genom FN, och att utgå från människors behov och inte politiska motiv.

Nordkorea behöver avsevärt mycket mer internationell hjälp än de får idag för att kunna förbättra hälsovården. FN:s Livsmedelsprogram, WFP, i Nordkorea är också underfinansierat och i behov av ökat stöd och politisk uppbackning.

Livsmedelsbristen är konstant i Nordkorea. Efter en misslyckad revalvering av valutan i december 2009, har priset på ris mer än fördubblats. Tusentals människor svalt ihjäl mellan januari och februari i år, enbart i en provins, enligt en frivilligorganisation som har uttalat sig i rapporten.     

- Enligt internationell rätt och fördrag som Nordkorea har undertecknat, förbinder sig staten att förse medborgarna med mat och sjukvård. Om man inte har möjlighet till detta ska man söka hjälp genom internationella samarbeten och bistånd, säger Catherine Baber.

Av: Linn Nilsson
Läs rapporten:
http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/report/north-koreas-crumbling-health-system-dire-need-aid-2010-07-14

--
Solveig Hauser
Vik. pressekreterare

Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916