Pressmeddelande -
Eritrea: Frige Dawit Isaak!
Den 23 september 2021 har det gått 20 år sedan den svensk-eritreanske journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak fängslades. Amnesty kräver att han och de övriga journalisterna och dissidenterna som greps samtidigt med honom friges, och ordnar under hösten en rad aktiviteter för att uppmärksamma Dawit Isaaks fall.
- Det har nu gått ofattbara 20 år sedan Dawit Isaak greps. På den här tiden har han inte fått sin sak prövad i rättegång, inte fått träffa vare sig advokat eller sin familj. Det är en grym och omänsklig behandling han utsatts för. Den eritreanska regeringens totala tystnad om Dawit Isaak och övriga samvetsfångar är fullständigt oacceptabel. De måste alla omedelbart friges. Sverige måste också intensifiera sina ansträngningar för att få Dawit Isaak fri, inklusive i samarbete med EU, säger Anna Johansson, tf generalsekreterare Amnesty Sverige.
År 2001 befann sig Dawit Isaak i Eritreas huvudstad Asmara, där han arbetade som journalist och redaktör på den oberoende tidningen Setit. Samma år gick femton personer — högt uppsatta medlemmar av det styrande partiet, före detta ministrar, ambassadörer och generaler i armén — ihop. Tillsammans skrev de ett öppet brev till presidenten Isaias Afewerki. I brevet uppmanade gruppen, som brukar kallas G-15, presidenten att genomföra demokratiska reformer och respektera mänskliga rättigheter i Eritrea.
I augusti samma år anklagades G15-gruppen för att försöka destabilisera landet. Gruppens svar på detta publicerades den 14 augusti i tidningen Setit. Mellan den 18 och 23 september stängdes samtliga oberoende medier i landet abrupt ner och hundratals människor greps, bland dem Dawit Isaak, nio andra journalister och G15-gruppen. G15-medlemmarna anklagades för högförräderi och journalisterna för att vara spioner och legosoldater. Ingen av dem har åtalats för något brott, ställts inför rätta eller fått tillgång till advokat, och de har hållits isolerade utan att omvärlden fått uppgifter om var de befunnit sig.
Situationen i Eritrea är sedan 2001 fortsatt mycket svår. Omfattande människorättskränkningar sker i landet. Yttrandefriheten är fortsatt kraftigt begränsad, och fri press tillåts överhuvudtaget inte. Människor får inte säga eller skriva vad de vill utan att riskera repressalier från myndigheterna. Hundratals politiker, journalister, religiösa ledare och regeringskritiker hålls fängslade utan rättegång. Fängelseförhållandena är grymma och flertalet fångar har vittnat om att de utsatts för tortyr.
Dawit Isaak fick flyktingstatus i Sverige 1987 och blev svensk medborgare 1992. Han återvände till Eritrea efter självständigheten 1993. När kriget mellan Eritrea och Etiopien bröt ut 1998 återvände han till Sverige. I december 2000 ingick länderna ett fredsavtal och i april 2001 reste Dawit Isaak tillbaka till Eritrea.
- Amnesty har under många år arbetat för Dawit Isaaks frigivning, och även för dem som greps tillsammans med honom i september 2001. Vi kommer inte att sluta förrän Dawit är hemma hos familjen i Sverige igen och alla samvetsfångar är fria, säger Anna Johansson.
Amnesty startade i helgen en global kampanj för att markera att det nu är 20 år sedan den fria pressen i Eritrea stängdes ned och regeringen började gripa några av de mest kända regeringskritikerna: #WhereAreEritreasDissidents
Läs mer om detta här (på engelska).
Aktiviteter i Sverige för att uppmärksamma Dawit Isaak
- Den 21 september klockan 16-17 ordnar Amnesty Sverige ett digitalt seminarium som är öppet för allmänheten och som också livestreamas från Amnestys FB. Medverkar gör Betlehem Isaak, dotter till Dawit, samt Vanessa Tsehaye som är kampanjansvarig för Afrikas horn på Amnesty International. Hennes morbror, journalisten Seyoum Tsehaye, är också fängslad i Eritrea och greps i september 2001, precis som Dawit Isaak.
Det kommer även att gå att titta på seminariet i efterhand.
-Under september har Amnesty Sverige en ny aktion för att Dawit Isaak och de övriga journalisterna som greps samtidigt med honom ska friges.
-Runt om i Sverige är det över 35 Amnestygrupper som arbetar med Dawit Isaaks fall på olika sätt. Bland annat handlar det om att skriva vykort till Eritreanska ambassaden och samla namnunderskrifter till den pågående aktionen.
-Över 30 bibliotek är anmälda till en bibliotekskampanj som sker i samarbete med Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. Kampanjen handlar om att ordna utställningar om Dawit Isaak, yttrandefrihet och det fria ordet.
-Amnestys Göteborgsdistrikt kommer finnas med på Bokmässan i en monter tillsammans med flera andra organisationer som engagerar sig för Dawit Isaaks fall, som Reportrar utan gränser och Svenska Pen.
Ämnen
Kategorier
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.