Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

ERITREA: Gospelsångerska frigiven

I två och ett halvt år har Helen Berhane hållits fängslad och isolerad från omvärlden på armélägret Mai Serwa. Hon har tillbringat större delen av tiden i en metallcontainer som har använts som fängelsecell. Helen Berhane som tillhör Rema-kyrkan, som inte erkänns av myndigheterna, har spelat in ett antal kassetter med gospelsånger. Amnesty välkomnar att hon nu har frigivits. Enligt uppgift har Helen Berhane utsatts för tortyr vid många tillfällen i försök från myndigheterna att få henne att avsäga sig sin tro. Efter att ha misshandlats förflyttades hon i oktober till sjukhus och frigavs i slutet av oktober. Hon uppges nu sitta i rullstol på grund av skador i fötterna och benen. Trots den hårda behandling hon utsattes för vägrade hon ta avstånd från sin tro. Helen Berhane, 30, greps den 13 maj 2004. Hon är en välkänd gospelsångerska i Eritrea och har gett ut ett antal musikkassetter. Amnesty välkomnar att Helen Berhane nu är frigiven men påminner om den fortsatta systematiska förföljelsen på religiös grund i Eritrea. Omkring 2 000 personer har de senaste åren gripits för att de tillhör evangeliska kyrkor som inte erkänns av myndigheterna. Sedan 2002 erkänns bara de ortodoxa, katolska och lutherska kyrkorna samt islam som tillåtna religiösa samfund, trots att religionsfriheten är garanterad i Eritreas författning. Bland de gripna finns uppskattningsvis 20 pastorer och omkring 150 kvinnor. De fängslade hålls isolerade utan att åtalas. Många av dem utsätts för tortyr och har blivit allvarligt sjuka. Omkring 35 oregistrerade evangeliska kyrkor finns i Eritrea. Den 15-16 oktober uppges över 150 män, kvinnor och barn från fyra kyrkosamfund ha gripits i Mendefera, 50 kilometer söder om huvudstaden Asmara. Tolv medlemmar i Rema-kyrkan greps också i Adi-Quala, när de höll bönestund i ett privat hem. Två män, Immanuel Andegergesh och Kibrom Firemichael, uppges ha avlidit efter att ha torterats i ett arméläger. Ulf B Andersson

Ämnen

Regioner


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.