Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Etiopien - Eritreanska trupper ansvariga för massaker på civila i Aksum, Tigray

  • Amnesty International har intervjuat 41 överlevare och vittnen till hur hundratals människor dödats i staden Aksum.
  • Trupper utförde utomrättsliga avrättningar, urskillningslös beskjutning och och plundringsräder.
  • Analyser av satellitbilder stärker uppgifterna.

Eritreanska trupper i Tigray-regionen i Etiopien har systematiskt dödat hundratals obeväpnade civila i staden Aksum i Tigray mellan den 28-29 november 2020. De har öppnat eld på gatorna och gått från hus till hus i sin jakt på offer. Det här är en massaker som kan utgöra brott mot mänskligheten. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Amnesty har pratat med 41 överlevare och vittnen. Bland dessa finns personer som Amnestys utredare mött på plats i östra Sudan och som nyligen flytt från Etiopien. Amnesty har också intervjuat människor i Aksum via telefon. Amnestys utredare har också pratat med 20 andra som har kännedom om vad som hänt. Alla beskrev utomrättsliga avrättningar, urskillningslös beskjutning och en utbredd plundringsvåg efter att etiopiska och eritreanska trupper lett en offensiv för att ta kontroll över staden under konflikten med Tigreanska folkets befrielsefront (Tigray People’s Liberation Front, TPLF) under mitten av november.

Satellitbilder som analyserats av Amnestys Crisis Evidence Lab styrker uppgifter om urskillningslös beskjutning och massplundringar och fastställer också tecken på massgravar nära två av stadens kyrkor.

— Bevisen är obestridliga och pekar mot en fruktansvärd slutsats. Etiopiska och eritreanska styrkor har begått flera krigsbrott under offensiven för att ta kontroll över Aksum. Utöver detta har eritreanska trupper under sin hänsynslösa framfart systematiskt och kallblodigt dödat hundratals civila, vilket ser ut att utgöra brott mot mänskligheten. Det här dådet är bland det absolut värsta som har dokumenterats hittills i konflikten, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika.

Massdödandet kom precis innan det årliga firandet av Aksum Tsion Mariam, en stor etiopisk-ortodox kristen festival som äger rum den 30 november varje år, och som brukar locka många pilgrimer och turister till staden, som betraktas som ett religiöst centrum.

- Amnesty kräver nu att det tillsätts en FN-ledd utredning om de grova övergreppen som ägt rum i Aksum. De som misstänks vara ansvariga för krigsbrott eller brott mot mänskligheten måste ställas till svars, och de efterlevande måste kompenseras, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige.

Amnesty upprepar också sitt krav till den etiopiska regeringen att ge fritt och obehindrat tillträde i hela Tigray för humanitär hjälp, för människorättsorganisationer och för media.

Omfattande militär offensiv
Den 19 november 2020 tog etiopiska och eritreanska militära styrkor kontroll över Aksum i en storskalig offensiv, där civila dödades och fördrevs under urskillningslös beskjutning.

Under de nio följande dagarna var den eritreanska militären inblandad i en utbredd plundring av civil egendom och utomrättsliga avrättningar.

Vittnen kunde enkelt identifiera eritreanska styrkor. De körde bilar med eritreanska registreringsskyltar, bar speciella kamouflage kläder och skor som den eritreanska armén använder samt pratade arabiska eller en dialekt från Tigray som inte pratas i Etiopien. En del hade de rituella ansiktsärr som kännetecknar att personen tillhör Ben Amir, en etnisk grupp som inte finns i Etiopien. Flera av soldaterna gjorde heller ingen hemlighet kring sin identitet, de berättade öppet för de boende att de var eritreaner.

Enligt vittnesuppgifter ägde de värsta våldsamheterna från de eritreanska trupperna rum den 28-29 november. Angreppet kom direkt efter att ett mindre förband av en milis, som var pro-TPLF, hade attackerat soldaternas bas på berget Mai Koho under morgonen den 28 november. Milismännen var beväpnade med gevär och fick stöd från boende som hade beväpnat sig med käppar, knivar och stenar.

En 22-årig man som ville förse milisen med mat berättade för Amnesty:
“De eritreanska soldaterna var tränade, men de unga från samhället visste inte hur man sköt… flera av dem började springa iväg och släppte sina vapen. De eritreanska soldaterna kom in i staden och började döda slumpmässigt utvalda människor."

Överlevande vittnen berättade att eritreanska styrkor medvetet och godtyckligt sköt mot civila från klockan fyra på eftermiddagen och framåt den 28 november. Enligt de boende hade offren inga vapen och många sprang iväg från soldaterna när de blev skjutna.

En 21-årig man berättade: “Jag såg många döda på gatorna. Också min morbrors familj. Sex av hans familjemedlemmar dog. Så många människor dödades.”

Dödandet gjorde att gatorna och kullerstenstorgen i Aksum blev fulla med kroppar. En man som hade sprungit ut ur staden återvände på natten efter att skjutningarna upphört: “Allt vi kunde se på gatorna var döda kroppar och människor som grät”.

Den 29 november sköt eritreanska soldater mot alla som försökte flytta på kropparna efter de som dödats. Soldaterna fortsatte också att göra räder mot husen, de jagade och dödade vuxna män, några tonårspojkar och några kvinnor.

De som intervjuades kunde namnge mängder av människor som fallit offer, och Amnesty har kunnat samla namn på över 240 döda. Organisationen har inte kunnat verifiera den totala dödssiffran, men samstämmiga vittnesmål och styrkta bevis gör det rimligt att anta att det handlar om att hundratals boende i staden dödades.


Rapporten finns bifogad.

Länk här till pågående aktion i Sverige:
https://www.amnesty.se/agerahu...

Hela det engelska pressmeddelandet finns att läsa här:
https://www.amnesty.org/en/lat...

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll