Gå direkt till innehåll
​Etiopien: Regeringen har systematiskt blockerat internet

Pressmeddelande -

​Etiopien: Regeringen har systematiskt blockerat internet

Den etiopiska regeringen har systematiskt och olagligt blockerat tillgången till sociala medier och webbsidor. Detta i ett försök att kuva oppositionen och förhindra att det rapporteras om attacker från säkerhetsstyrkor under vågen av protester som startade november 2015, och som ledde fram till dagens undantagstillstånd, det visar en ny rapport från Amnesty International.

Research som gjorts av Amnesty International och Open Observatory Network Interference (OONI) mellan juni och oktober 2016 visar att tillgången till WhatsApp och minst 16 nyhetssajter var blockerade.

- Det fanns inget lagligt stöd för blockeringen av internet, utan det var ytterligare ett oproportionerligt svar på protesterna. Det här väcker allvarliga farhågor om att en bred censur kommer institutionaliseras under undantagstillståndet, säger Michelle Kagari, chef vid Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).

Rapporten, Ethiopia offline: Evidence of social media blocking and internet censorship in Ethiopia, visar också att den etiopiska regeringen använder så kallade DPI-teknik, Deep Packet Inspection, för att filtrera tillgången till webbsidor. DPI är en teknologi som kan köpas och användas på vilket nätverk som helst och är en teknik som kan användas för att stoppa spam och data­virus, men också för att censurera in­formation eller för att kart­lägga vilken information an­vändarna tar emot och vilka personer de kommunicerar med. Det vill säga att även om tekniken har många legitima funktioner kan den även användas för att övervaka och filtrera internettrafik.

- Våra resultat visar otvetydiga bevis på ett systematiskt ingripande när det gäller tillgången till flera webbsidor - från sajter som tillhör oberoende nyhetsorganisationer och politiska oppositionsgrupper till sajter som stöttar yttrandefrihet och HBTQI-pesroners rättigheter, säger Maria Xynou från OONI.

Rapporten gjordes för att undersöka om, och i sådana fall i vilken omfattning, internet censurerades, detta efter att kontakter till Amnesty och OONI inuti landet rapporterade om både långsam internetuppkoppling och att det inte gick att komma åt olika sociala mediers plattformar.

De rapporterade också om att internetuppkopplingen på mobila enheter hade blivit helt blockerade i regionerna Amhara och Oromia och i Addis Abeba under det som var början på protesterna i de tre regionerna under den 6 och 7 augusti. Det här bekräftades av Googles "transparency reports" för perioden mellan juli och november 2016 som visade en dramatisk nedgång i internettrafiken ut från Etiopien under de två dagar när minst 100 personer dödades av säkerhetsstyrkor under protesterna.

- Snarare än att stänga ner allt utrymme för människor att uttrycka sin oro så måste myndigheterna aktivt ta tag i de människorättskränkningar som är de underliggande orsakerna till protesterna. Vi uppmanar regeringen att avstå från att blockera internet och istället ägna sina resurser åt att hantera medborgarnas legitima missnöje, säger Michelle Kagari.


Bakgrund
Etiopien har drabbats av en våg av protester sedan november 2015 när personer från Oromo-regionen gick ut på gatorna för att protestera mot möjliga landerövringar enligt regeringens "Addis Abeba Masterplan" - som syftar till att expandera huvudstadens administrativa kontroll också till Oromia.

Protesterna spreds senare till Amhara med krav på att få ett slut på godtyckliga gripanden och att respekt för rätten till regionalt självstyre skulle finnas inskrivet i konstitutionen.

De flesta protester möttes med massivt våld från säkerhetsstyrkorna. Den värsta händelsen resulterade i troligen hundratals döda demonstranter i en panikrusning den 2 oktober vid Bishoftu. Protesterande grupper säger att panikrusningen orsakades av säkerhetsstyrkornas onödiga och överdrivna användande av våld. Regeringen har förnekat detta och skyller istället dödsfallen på "anti-fredliga krafter".

Över 800 personer har dödats sedan protesterna inleddes i november 2015, läs mer om detta här.

Läs det engelska pressmeddelandet här.

Länk till rapporten finns bifogad som pdf.

Ämnen

Taggar


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16

Relaterat material

Relaterade nyheter