Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EU: Omröstning kring CIA:s ”renditions” i EU-parlamentet

Amnesty uppmanar EU-parlamentet att anta rapporten om CIA:s utomrättsliga överlämnanden, så kallade renditions, i omröstningen som äger rum i Strasbourg imorgon. Det är genom denna rapport som de europeiska regeringarna förhoppningsvis kommer tvingas att ta ansvar för de MR-kränkningar som skett på europeisk mark i samband USA:s kamp mot terrorismen. - EU-parlamentet har vanligtvis inga problem att fördöma MR-kränkningar som sker i andra delar av världen. Imorgon får vi beviset på om man är kapabel att göra detsamma för det som skett på hemmaplan, säger Dick Oosting, chef för Amnestys EU-kontor. Försöken att i sista stund försvaga rapportens trovärdighet är oroande, menar Amnesty, då detta tyder på EU-parlamentets sårbarhet gentemot såväl parti som nationella intressen. Detta trots de grova övergrepp; kidnappningar, tortyr och försvinnanden, som skett på EU:s territorium. -Det Europeiska rådet har inte ens erkänt att dessa renditions är ett tydligt brott mot internationell rätt. Om inte EU-parlamentet med denna rapport pressar de europeiska regeringarna är det inte troligt att de tar sitt ansvar, säger Dick Oosting. Han menar också att omröstningen kräver en stor majoritet i Parlamentet för att det senare ska få effekt i medlemsländerna. Dessutom får rapporten inte försvagas allt för mycket då det underminerar Parlamentets möjlighet till att utkräva ansvar gentemot de aktuella regeringarna. Det som står på spel imorgon är EU:s förmåga att hantera några av de värsta kränkningar av mänskliga rättigheter som skett i Europa den senaste tiden. Amnesty kräver att EU-parlamentet ställer krav på länderna att genomföra nationella utredningar av CIA:s illegala aktivitet, betala skadestånd till de drabbade samt se till att genom förebyggande åtgärder, förhindra att detta inte återupprepas. Agera! Skriv under Amnestys uppmaning att stoppa renditions: http://www2.amnesty.se/wot.nsf/europaparlamentet9-14feb2007 Mer information om renditions: http://www2.amnesty.se/wot.nsf/(bakgrunden)/6E419DF1B6696441C125723E006EFFB1?open Läs rapporten: http://www.europarl.europa.eu/comparl/tempcom/tdip/default_en.htm Idah Klint, Amnesty Press och media (praktikant)

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916