Gå direkt till innehåll
Asad, från Irak, kom till ön Chios via Egeiska havet i november 2016 med sin fru och sina fyra barn.
Asad, från Irak, kom till ön Chios via Egeiska havet i november 2016 med sin fru och sina fyra barn.

Pressmeddelande -

Överenskommelsen mellan EU och Turkiet: Konsekvenserna för människor på flykt är för stora för att kopieras på annat håll

Överenskommelsen mellan EU och Turkiet har resulterat i att tusentals människor på flykt har hamnat i mycket svåra situationer. Den har lett till katastrofala konsekvenser för redan utsatta människor säger Amnesty International inför överenskommelsens årsjubileum.

Överenskommelsen har målet att återsända asylsökande från Grekland till Turkiet, under premissen att Turkiet är säkert för dem. Detta har lämnat tusentals människor i ovärdiga, osäkra och ibland rent farliga förhållanden i smutsiga, fuktiga och kalla läger på de grekiska öarna. I den nya rapporten “A Blueprint For Despair” har Amnesty också dokumenterat olagliga återsändanden av asylsökande till Turkiet, vilket är ett uppenbart brott mot deras rättigheter enligt internationell rätt.

- Överenskommelsen mellan EU och Turkiet är en katastrof för de människor som drabbas och tvingas in i limbosituationer som man inte ser något slut på. Överenskommelsen är ovärdigt ett EU som i ord månar respekten för mänskliga rättigheter och den internationella flyktingrätten säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för arbetet med flyktingar och migranter i svenska sektionen av Amnesty International.

- Att försöka få överenskommelsen att framstå som en framgång är minst sagt oärligt och syftar till att gå vidare med planer med andra länder, bland andra Libyen.

När överenskommelsen trädde i kraft, placerades alla människor automatiskt i förvar. Även om det inte längre finns den typen av frihetsberövande, har personer som befinner sig i lägren fortfarande inte kunnat lämna öarna. Som ett resultat av detta tvingas de leva under eländiga villkor - i överfulla läger med en brist på varmvatten, dålig hygien, dålig kost och otillräcklig medicinsk vård.

Förhållandena på öarna är inte bara påfrestande psykiskt utan sätter även det fysiska välbefinnandet i risk för de personer på flykt som befinner sig i lägren. På kvällen den 24 november 2016 exploderade en gasbehållare som används för matlagning i lägret Moria på ön Lesbos. Explosionen dödade en 66-årig irakisk kvinna och ett 6-årig barn som bodde i ett angränsande tält.

Kvinnor är särskilt utsatta i den bristande säkerheten på de grekiska öarna - eftersom de ofta tvingas leva i läger och dela toalett och dusch med män. Många kvinnor har vittnat om bristen på toaletter och duschar för kvinnor samt bristen på ordentliga dörrar och belysning. Flera kvinnor har berättat för Amnesty att de antingen har upplevt eller bevittnat verbala eller fysiska sexuella trakasserier eller våld i nära relationer.

-Ingen ska behöva dö i kylan när de försöker ta sig till Europa. Ledare som hävdar att överenskommelsen mellan EU och Turkiet kan vara en modell för nya länder - såsom Libyen, Sudan och Niger bör inse konsekvenserna av denna överenskommelse-och att våra internationella förpliktelser inte tillåter att människor på flykt återsänds till länder som inte har värdiga mottagningssystem och rättssäkra asylprövningssystem, säger Madelaine Seidlitz.

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16

Relaterade nyheter