Gå direkt till innehåll
Flyktingar och migranter utsätts för sexuellt våld, övergrepp och exploatering i Libyen

Pressmeddelande -

Flyktingar och migranter utsätts för sexuellt våld, övergrepp och exploatering i Libyen

Skrämmande fall av sexuellt våld, mord, tortyr och religiös förföljelse avslöjar hur chockerande utbrett övergrepp längs smugglingsvägarna i Libyen är. Amnesty International har talat med dryga 90 flyktingar och migranter på förläggningar i Puglia och på Sicilien, som alla hade gjort resan över Medelhavet från Libyen under de senaste månaderna. Samtliga hade utsatts för övergrepp av människosmugglare, organiserade kriminella gäng eller väpnande grupper. Många kvinnor berättade att de fruktade att utsättas för sexuella övergrepp att de åt p-piller innan de gav sig ut på resan för att slippa bli gravida.

Hundratusentals flyktingar och migranter - främst från Afrika söder om Sahara - som flyr krig, förföljelse eller extrem fattigdom - reser genom Libyen i hopp om att ta sig till Europa. Idag finns uppskattningsvis över 264 000 tusen migranter och flyktingar i landet.

- Dessa erfarenheter visar en skrämmande bild av hur villkoren för många av de som kommer till Europa ser ut. Regeringen måste sätta stopp för detta. Och även se till att ingen, inklusive medlemmar av väpnade grupper, kan fortsätta att begå allvarliga övergrepp, inklusive eventuella krigsbrott, ostraffat. Det internationella samfundet måste också stödja Internationella brottmålsdomstolen (ICC), som fortsätter att ha jurisdiktion över Libyen för att utreda krigsbrott och brott mot mänskligheten. Och alla parter i konflikten bör samarbeta med ICC, säger Magdalena Mughrabi, biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrika programmet på Amnesty International.

För information läs det engelska pressmeddelandet här, eller kontakta Madelaine Seidlitz, ansvarig för flykting-och migration i svenska sektionen av Amnesty International, tel: 0707440877.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll