Gå direkt till innehåll
Frankrike: Hundratals människor traumatiserade efter det de blivit utsatta för under det rådande undantagstillståndet

Pressmeddelande -

Frankrike: Hundratals människor traumatiserade efter det de blivit utsatta för under det rådande undantagstillståndet

Hårdhänta extraordinära åtgärder, som sena nattliga husräder och beslut om husarrest för människor, har kränkt hundratals mäns, kvinnors och barns rättigheter och lämnat dem traumatiserade och stigmatiserade. Det visar en rapport som Amnesty International släpper i anslutning till att det franska parlamentet ska diskutera förändringar i konstitutionen i samband med det utlysta undantagstillståndet.

Upturned lives: The disproportionate impact of France's state of emergency beskriver hur det gjorts över 3 242 husrannsakningar och hur det tagits över 400 beslut om husarrest sedan Frankrike införde undantagstillstånd kort efter Parisattackerna den 13 november 2015. 


De flesta av de 60 personer som Amnesty intervjuat berättar om hur sådana här åtgärder ofta tillämpats med få eller inga förklaringar och att det ibland handlat om ett överdrivet våldsanvändande. En kvinna berättade att beväpnad polis rusade in i hennes hem sent på natten just när hon höll på att ta hand om sin 3-åring. Andra personer berättar att stigmat av att ha blivit utsatta för undersökningar orsakat att de blivit av med sina jobb.

Flera av de intervjuade sa att de fått väldigt lite information som visade på vilket sätt de skulle utgöra ett säkerhetshot. Underrättelsematerial som presenterats i rätten har också innehållit väldigt lite information när det gäller att kunna bevisa påståenden om att individer utgör ett hot mot den allmänna ordningen.

De flesta av de som intervjuats av Amnesty säger att de nuvarande extraordinära åtgärderna genomförs på ett diskriminerande sätt och att de särskilt riktas mot muslimer, ofta baserat på deras tro och religiösa utövning snarare än på några konkreta bevis på kriminellt beteende.

Enligt mediauppgifter har de 3 242 husrannsakningarna som ägt rum under den senaste månaden resulterat i fyra brottsutredningar rörande terrorismrelaterade brott och 21 utredningar under den vaga beteckningen "apologie du terrorisme", som ungefär kan översättas med "främjande av terrorism". Ytterligare 488 utredningar handlar om andra straffbara handlingar, som alltså inte har med terrorism att göra.

- Även om regeringar kan använda extraordinära åtgärder under extraordinära förhållanden, så måste de göra det med försiktighet. Det vi har sett i Frankrike är att en svepande exekutiv makt, med få kontroller över hur den används, har orsakat en mängd kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det är svårt att se hur franska myndigheter kan argumentera för att de ger ett proportionerligt svar på de hot de möter, säger John Dalhuisen, chef för Amnestys Europa- och Centralasienavdelning.

Läs det engelska pressmeddelandet här.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll