Pressmeddelande -
FRANKRIKE: Stigmatisera inte romer och resandefolk
Amnesty uppmanar Frankrikes president Nicolas Sarkozy att bekämpa diskriminering av romer och resandefolk i Frankrike, inför ett möte som ska diskutera deras framtid nästa vecka.
På onsdagen sa den franske presidenten att han skall hålla ett särskilt möte nästa vecka för att diskutera "problem" angående vissa romers och resandes "beteende" i Frankrike och "besluta om att stänga alla irreguljära läger". Tillkännagivandet kom efter de våldsamma protester från resande i Saint-Aignan i Loiredalen, som utlöstes av att fransk polis skjöt en ung manlig resande i passagerarsätet på en bil. Enligt polisen hade han vägrat lyda deras order att stanna.
- Det är oroande att Frankrikes president reagerar på en specifik serie av händelser på ett sätt som kan förstärka negativa stereotyper kring romer och resandefolket i allmänhet. Istället borde franska myndigheter se till att bekämpa den juridiska och sociala diskriminering som de här människorna sedan länge möter. Samtidigt måste de garantera att både omständigheterna kring polisens skottlossning och alla eventuella brott som begicks i de efterföljande protesterna undersöks i grundliga och oberoende utredningar, säger David Diaz-Jogeix, biträdande chef på Amnestys avdelning för Europa- och Centralasien.
Omkring 400 000 resande i Frankrike lever redan med det diskriminerande tvånget att med jämna mellanrum rapportera till polisen. För att kunna rösta måste de ha varit registrerade i samma kommun i tre år. Bristen på godkända tillfälliga boplatser gör det svårt för dem att upprätthålla sina traditionella livsstilar och yrken. Ungefär 20 000 romer från Öst- och Centraleuropa uppskattas bo i Frankrike, många i läger som myndigheterna inte godkänner.
Amnesty uppmanar också de franska myndigheterna att respektera internationell rätt i det fall romer och resande kommer att vräkas. Vräkningar, även från icke godkända boplatser, får bara äga rum om alla alternativ är uttömda. Myndigheterna måste rådgöra med alla som påverkas innan de verkställer vräkningarna och erbjuda dem alternativa bostäder.
- Ingen får bli hemlös som ett resultat av vräkning och vräkningar får under inga omständigheter verkställas för att försöka förmå migranter att lämna landet, säger David Diaz-Jogeix.
Av. Marie Wenger
--
Solveig Hauser
Vik. pressekreterare
Press Officer
-----------------------------
Amnesty International
Swedish section
Box 4719
116 92 Stockholm
Phone: +46 (0)8-729 02 20
mobile: + 46 (0)70-433 09 16
Fax: +46 (0)8-729 02 01
http://www.amnesty.se
mailto:elisabeth.lofgren@amnesty.se
Ämnen
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.